Hlavní obsah

Nějaký ten rok ještě asi hrát vydržím, říká čtyřicátník Jágr

FILADELFIE

Český hokejový útočník Jaromír Jágr za několik dní oslaví čtyřicítku, velké oslavy ale kvůli nabité sezóně nechystá. Takový věk se podle hvězdy Philadelphie Flyers snad už ani neslaví. Hráč, který se v této sezóně po třech letech v Rusku úspěšně vrátil do NHL, tak spíše než na oslavy a bilancování myslí na budoucnost.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Jaromír Jágr osi partu ve Philadelphii pochvaluje.

Článek

"Myslím, že hokej ještě nějaký ten rok hrát vydržím. Určitě mi pomáhá to, že mám okolo sebe hodně mladých kluků, kteří berou ten život úplně jinak. Je to pro mě jednodušší se do těch jejich let vracet. Každým dnem mi to připomínají a baví se o těch věcech, které člověk určitým způsobem prožil," řekl ČTK.

Když Jágr, který bude mít 40. narozeniny 15. února, sleduje, jak se jeho spoluhráči baví, vzpomíná, co sám dělal v jejich letech. Pomáhá mu to prý v tom, aby více přemýšlel jako mladý než jako starý.

Spoluhráče ve Filadelfii si český útočník vůbec nemůže vynachválit. "Náš kolektiv tady je hodně blízký, je tu spousta mladých kluků. Myslím, že je tady výborná parta. Podle mě jedna z nejlepších, které kdy já jsem zažil na týmové úrovni," řekl.

Pokračovat v dresu Flyers? Uvidíme po sezóně

Zda bude dres Letců navlékat i v příští sezóně, jak se vzhledem k jeho výkonům v NHL stále více spekuluje, ale ještě neví. Rozhodnout se Jágr chce po sezóně. Jak ale sám říká, nikdo v tuto chvíli ani neví, co bude dál s celou soutěží.

"Končí smlouva mezi majiteli a hráči, takže těžko někdo může vědět, jakým způsobem liga bude pokračovat, jestli vůbec bude pokračovat. Všichni doufáme, že pokračovat bude, a určitě tam bude spousta nových pravidel, podle kterých se potom hráči budou podepisovat. Myslím si, že vůbec není kam spěchat," podotkl Jágr.

O něčem se nepřemýšlí

Český útočník i čtyřicáté narozeniny oslaví svobodný. Na založení rodiny a případnou výchovu svého nástupce ale prý nemyslí. "Tady o těch věcech myslím, že se nepřemýšlí. Buď se stanou, nebo se nestanou. Myslím, že o těch věcech nerozhoduje mozek, a pokud ano, tak je to špatně. Já si myslím, že tady v těch věcech rozhoduje srdce a nějaká ta vyšší síla," uvedl.

Z jeho slov přitom vyplývá, že v tuto chvíli je na prvním místě především hokej. I pokud zrovna nehraje, všechno se kolem hokeje točí. Český útočník pro to má jednoduchý důvod. Hokej už nebude moci hrát příliš mnoho let, snaží se tak hře podřídit úplně všechno.

Jágr je nejlepší hráč české hokejové historie. V zámořské NHL se o něm mluví jako o jasném budoucím členu tamní síně slávy. Vedle dvou Stanleyových pohárů získal i dva tituly mistra světa a zlatou olympijskou medaili. V historické tabulce kanadského bodování nejvyšší zámořské hokejové soutěže je nejúspěšnějším Evropanem. Celkově mu patří deváté místo a dotahuje se na Joea Sakika.

Reklama

Související témata: