Hlavní obsah

Už nemůžu být zticha, říká z tribuny naštvaný Židlický

ST: PAUL

Jedno z nejhorších období kariéry zažívá český hokejový obránce ve službách Minnesoty Marek Židlický. Čtyřikrát za sebou sledoval zápasy Wild jen z tribuny, na což nebyl v minulosti zvyklý. Pětatřicetiletý bek se s neobvyklou situací pere těžko a zřejmě i proto se rozhodl o ni nezvykle otevřeně promluvit.

Foto: ČTK/AP

Obránce Minnesoty Marek Židlický.

Článek

"Už nemůžu být zticha. Není to pro mě vůbec jednoduché přijmout tuhle situaci. Neodehrát jeden zápas jako zdravý hráč se dá pochopit, ale když už člověk na tribuně vysedává třetí čtvrtý zápas, tak není něco v pořádku," řekl Židlický v rozhovoru pro deník Star Tribune.

S kritikou od kouče nesouhlasí

Navíc spokojený nebyl ani když hrál. Na ledě totiž nedostával tolik prostoru jako v minulosti. "Vždycky jsem byl zvyklý odehrát přes dvacet minut na zápas. V poslední době se mi čas na ledě čím dál více krátil a já začal nastupovat jen se třetí a čtvrtou lajnou," podotkl mistr světa z roku 2005, který nesouhlasí s kritikou trenéra, že hraje špatně.

Kouč Mike Yeo, který převzal tým před sezónou, měl proti jeho hře výhrady už několikrát. "Naznačil mi, že vše co dělám na ledě s pukem i bez něj, je špatně. Já na to mám však zcela odlišný názor," uvedl rázně nejlépe placený obránce týmu, jenž právě dnes slaví 35. narozeniny.

Židlický je považován za jednoho z nejkonstruktivnějších obránců NHL. V posledních zápasech však musel "skousnout" roli převážně bránícího zadáka, jenž se na přesilovky dostane zřídka. "Já jsem ofenzivní hráč, vždycky jsem nastupoval s nejlepšími hráči týmu, proto bych očekával, že ke mně trenér přijde a řekne: prohráváme o gól a potřebuje vyrovnat, teď je chvíle pro tebe. Nic takového se však nestalo," postěžoval si kladenský odchovanec.

"Měli jsme během sezóny s trenérem několik sezení ohledně mé hry. Chtěl, abych hrál jednoduchý hokej. Zkoušel jsem to v několik zápasech, ale nefunguje to. Není to můj styl. To bych na ledě přeci nebyl já," zlobil se účastník olympijských her v Turíně a ve Vancouveru. "Snažil jsem se mu to vysvětlit, ale jak se zdá, tak marně," dodal.

Proti Židlickému však v posledních měsících jasně hovoří některá fakta. Minnesota dvanáct z patnácti zápasů, do kterých nezasáhl, vyhrála a naopak jen dva z posledních šestnácti s českým bekem vyhrála.

"Pro mě je teď o to těžší přesvědčit trenéra o omylu, když se klukům v posledních zápasech daří víc, než když jsem nastupoval," uznal Židlický. "Je to pro mě těžké období. Hokej miluju. Nikdy jsem se nestaral, kolik budu mít po sezóně gólů a bodů. Jsem týmový hráč a chci si užívat hru, ale pokud tomu tak není, tak je to špatné," řekl účastník pěti mistrovství světa.

Odejde jinam?

Napjatou situaci možná vyřeší výměna do jiného týmu. "I taková možnost tu je, protože to neprospívá mně, týmu, zkrátka nikomu. Chci hrát, ale nemůžu myslet jen na sebe. Syn je v první třídě a zvykl si tady na kamarády. Nechci se vůči němu zachovat sobecky a hned požádat o výměnu. Uvidíme, jak se situace bude vyvíjet, ale už jsem nevydržel být dál zticha," uzavřel Židlický, který má smlouvu ještě na příští sezónu na čtyři milióny dolarů. Kontrakt navíc obsahuje klauzuli, že nemůže být vyměněn bez svého souhlasu.

Reklama

Související témata: