Hlavní obsah

VIDEO: Jak si Jágr získal slávu. Stačilo pár gólů a zrodil se fenomén. Zítra čtyřicetiletý

Jeho jméno, které si vybojoval nejen na ledě, budí respekt. Jaromír Jágr je nejlepším českým hokejistou historie, v nejslavnější lize světa mu patří deváté místo v bodování za celé trvání NHL. Zatím deváté. Nebýt tří let v ruské KHL, atakoval by první trojici. Ale on nekončí. A to ani ve svých čtyřiceti letech, které mu kalendář ukáže ve středu.

Foto: ČTK/AP

Jaromír Jágr během setkání s novináři ve Philadelphii. Po třech letech se vrátil do NHL.

Článek

Jaromír Jágr a jeho nejlepší akce v NHL

Už od mala prokazoval pozoruhodný talent, kterým čněl i nad talentovanými. K tomu nebyl flink. Ideální spojení pro hvězdnou kariéru. Tak se také stalo. V roce 1990 si ho vybral Pittsburgh jako pátého v pořadí. V tomto roce také poprvé skočil na led nejprestižnější hokejové soutěže. V NHL se začal psát příběh, který stále trvá i v roce 2012.

Jágr sbíral trofeje, byl středem pozornosti, fanoušci ho milovali nebo naopak. Nic mezitím. Každý, kdo se o hokej jen otřel, o něm věděl. Nebylo lepšího českého hráče v zámoří.

Silný na puku, rychlý, předvídavý, nesobecký, usměvavý, dříč. Jeho výšivky s pukem mnohdy kazily večer protihráčům a fanouškům druhého týmu. Televizní komentátoři se naopak nemohli jeho kliček a troufalosti nabažit. Klička, druhá, potáhnutí puku, gól, úsměv a salutování. Tak ho všichni znali v Pittsburghu. Poté oblékl dres Washingtonu, dále NY Rangers.

Po tříleté odmlce se vrátil a hraje za Philadelphii. Tam, kde ho nenáviděli. To bylo. Jágr přišel a ukázal, že není důvod k nenávisti.

Stále i po dvaadvaceti letech budí pozornost. Ve čtyřiceti letech!

Reklama