Hlavní obsah

Jágr má dnes 40. Ať mu zůstane srdce, zdraví, touha a humor, přejí gratulanti

PRAHA

Aniž by asi dvakrát chtěl, dočkal se. Nejslavnější český hokejista historie slaví čtyřicítku. A stále hraje. Jaromír Jágr by byl asi radši, kdyby se tento den v kalendáři přeskočil, ale při jeho jménu to moc nejde. A proto se najde zástup gratulantů, kteří mu přejí. Třeba jeho někdejší kouč Marian Jelínek, tenista a kamarád Radek Štěpánek a Vladimír Růžička, bývalý spoluhráč.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Připravte dort. Jágr jde sfouknout čtyřicet svíček.

Článek

Všechna přání, kterých jsou stovky, mají jedno společné. Všichni Jágra uznávají jako osobnost a hráče, který i ve čtyřiceti hraje nejlepší hokejovou soutěž světa - slavnou NHL.

"Přeji mu hlavně zdraví, aby Jarda mohl hrát hokej, který ohromně miluje. Neztratil nic ze své kreativity, dokázal zvládnout přerod z role střelce na vůdce týmu. Touhu hrát má pořád obrovskou, stejně tak píli, takže může hrát klidně ještě pět let. Ale v tomhle věku je svalová elasticita horší a návratnost po zranění složitější, jen z toho mám obavy," vzkazuje Marian Jelínek, současný kouč plzeňských Indiánů.

Tenista Radek Štěpánek má ještě sedm let do čtyřiceti, ale jako Jágrův kamarád má jen slova uznání. "Mít čtyřicítku na krku a pořád s těmi hráči z NHL cvičit, to je fantastické. Měl jsem šanci Jardu poznat, jak přemýšlí o každém detailu, který by mu mohl na ledě pomoct. On je člověk, který o hokeji snad hloubá i ve spánku. Takže bych mu přál, aby hrál dál srdcem, pokud možno co nejdéle a pomohl vybojovat Česku ještě nějakou medaili. A taky ať neztratí svůj humor, protože to je unikát."

Dáváme hokeji maximum, říká Růžička

Vladimír Růžička s Jágrem hrál, oba byli na ledě na olympiádě v Naganu, poté slavili i dva tituly mistrů světa. Jágr stále jako hráč, Růžička už stál na střídačce jako trenér.

"Na Jardovi oceňuju, co je schopný pro hokej obětovat a jak bez ohledu na věk neuvěřitelně maká. Pokaždé jsme si sedli, ať už jako spoluhráči z lajny v Naganu nebo při těch titulech, když jsem mužstvo s ním mohl trénovat. Mezi námi vládl respekt, jeho role byla nezastupitelná na ledě i v kabině. Dává hokeji maximum, což máme asi společné. Přál bych mu, aby si mohl hokej užívat jako dosud – pak bude na ledě k vidění ještě hodně dlouho".

"Čau Jardo. Jmenuji se Tomáš a je mi pět let. Chodím do školy bruslení na Kladno a jsi můj velký vzor. Nenechám si ujít žádné domácí utkání. Chtěl bych ti popřát k Tvým kulatým narozeninám vše nejlepší, hodně sportovních uspěchů a hlavně zdraví," vzkázal přes kladenské stránky pětiletý Tomáš. Možná nový Jágr...

Jágrova čísla
1prvenství v anketě Sportovec roku ČR 2005
2triumfy ve Stanleyově poháru 1991 a 1992 s pittsburskými Tučňáky
3nejcennější trofeje, zlato ze ZOH i MS a k tomu Stanley Cup, mu zaručily místo v Triple Gold clubu
4účasti na ZOH přinesly zlato z Nagana 1998 a bronz z Turína 2006
5označuje umístění na draftu v roce 1990, kdy si jej vybral Pittsburgh
6klubů ho mělo na soupisce, při výluce NHL v roce 1994 si ale zahrál exhibičně i za Bolzano a Schalke
7bodů za zápas (3+4) zvládl v prosinci 1999 v dresu Penguins i v lednu 2003 ve službách Capitals
8účastí na MS proměnil ve dvě zlata (2005, 2010) a dva bronzy (1990, 2011), čtyřikrát ale odjížděl s prázdnou
9individuálních trofejí si během kariéry odnesl z galavečerů NHL. V roce 1999 mezi nimi byla i ta Hartova nejužitečnějšímu hráči soutěže
10vítězství ve Zlaté hokejce z něj dělá rekordmana ankety
18sezón zahrnuje kariéra v zámoří, během níž se stal nejproduktivnějším Evropanem historie
68nosí na dresu od angažmá v zámoří k uctění památky dědy, který zemřel v roce invaze vojsk
149kanadských bodů posbíral v sezóně 1995/96 a jde o evropský rekord NHL
1638kanadských bodů v základní části NHL ho řadí na 9. příčku historie produktivity

Reklama