Hlavní obsah

Kubina odešel z Tampy Bay za Jágrem do Philadelphie

TAMPA

Jaromír Jágr dostane posilu. Do Philadelphie míří z Tampy Bay obránce Pavel Kubina. Českého hokejistu a vítěze Stanleyova poháru z roku 2004 Letci vyměnili za útočníka Jona Kalinského.

Foto: Alan Diaz, ČTK/AP

Pavel Kubina (vlevo) ještě v dresu Atlanty.

Článek

Čtyřiatřicetiletému Kubinovi po sezóně skončí dvouletá smlouva, která mu zaručuje roční příjem 3,85 miliónu dolarů a může se stát nechráněným volným hráčem.

Má zacelit díru po zraněném Prongerovi

Bývalý obránce Toronta či Atlanty má v týmu, kde působí čeští útočníci Jaromír Jágr a Jakub Voráček, pomoci zacelit mezeru po Chrisi Prongerovi, který je od začátku prosince mimo hru s otřesem mozku.

Kubina si v této sezóně připsal v 52 zápasech 11 bodů za tři branky a osm asistencí. S průměrným časem 19:52 minuty na zápas byl třetím nejvytíženějším bekem Tampy Bay. Je také třetí v týmu Lightning se 100 zblokovanými střelami a druhý s 95 'hity'.

Nechtěli riskovat jeho zranění

Za Tampu nastoupil naposledy v úterý proti Ottawě. Pak už nehrál, protože vedení počítalo s jeho výměnou a nechtělo riskovat zranění. Kubina měl ve smlouvě klauzuli, že nemůže být vyměněn, ale po dohodě s generálním manažerem Stevem Yzermanem dal klubu seznam pěti klubů, do kterých by byl ochoten odejít.

Tampa Bay draftovala Kubinu v roce 1996 v sedmém kole jako celkově 179. hráče v pořadí. V NHL debutoval v sezóně 1997/98. V týmu Lightning působil do konce sezóny 2005/06, následně podepsal jako volný hráč čtyřletou smlouvu na 20 miliónů dolarů s Torontem. Po třech letech byl ale vyměněn do Atlanty. Po roce se vrátil do Tampy Bay, s níž podepsal jako volný hráč dvouletý kontrakt na 7,7 miliónu dolarů.

Za 13 sezón dal v NHL 110 branek

Za 13 sezón v NHL odehrál Kubina 953 zápasů a získal 382 bodů za 110 branek a 272 asistencí. Nasbíral také 1108 trestných minut. V bojích o Stanleyův pohár má na kontě 46 duelů a devět bodů za tři trefy a šest přihrávek.

Čtyřiadvacetiletý Kalinski působil na farmě Flyers v týmu Adirondack Phantoms v AHL. Ve 40 zápasech si připsal 12 bodů za devět branek a tři asistence. V NHL má na kontě 22 utkání a pět bodů za gól a čtyři přihrávky.

Pro Philadelphii je Kubina další posilou do defenzivy po čtvrtečním příchodu Švéda Nicklase Grossmana z Dallasu.

Reklama

Související témata: