Hlavní obsah

Gretzky bude klidně hrát i v kulichu

EDMONTON

Zápasy hokejové NHL mezi Edmontonem a Montrealem bývají prestižní záležitostí, v sobotu se ale rozměr těchto bitev ještě mnohem znásobí a to doslova. Utkání obou celků se totiž uskuteční pod širým nebem a to na kluzišti uprostřed stadionu určeného pro americký fotbal. Do útrob Commonwealth Stadium v Edmontonu by se mělo vměstnat přes 56 000 diváků.

Foto: www.edmontonoilers.com

Takto dnes vypadal Commonwealth Stadium, kde se má v sobotu uskutečnit hokejový zápas mezi Edmontonem a Montrealem

Článek
Fotogalerie

Pořadatele nicméně v současnosti trápí rozmary počasí, kluziště dnes kompletně zasypal sníh a znemožnil tak první plánovaný trénink. Ale i kdyby nakonec kvůli špatnému podnebí do ochozů dorazilo lidí podstatně méně, s jistotou bude překonán divácký rekord NHL z roku 1996. Tehdy zhlédlo zápas mezi Tampou a Philadelphií 28 183 lidí.

Těžko si někdo z držitelů náramně cenných vstupenek, jejichž cena se na černém trhu vyšplhala až na tisíc dolarů, nechá ujít tak mimořádnou událost. Vždyť kromě současných hráčů Edmontonu a Montrealu se na ledě utkají i legendy obou celků z minulých let. Celé odpoledne bude totiž pojmuto jako velký hokejový svátek k oslavě 86. výročí NHL a 25. letům Edmontonu v NHL.

Ozdobou bude utkání legend

Jako první tak budou mít diváci možnost znovu na ledě vidět takové hráče jako Paul Coffey, Jari Kurri, Guy Lafleur, Larry Robinson nebo Grant Fuhr, který byl teprve před několika dny uveden do Síně slávy. Těm všem pak bude dominovat hvězda z největších, Wayne Gretzky, jenž po dlouhých patnácti letech znovu oblékne dres Edmontonu Oilers.

Za Edmonton by s Gretzkým, stejně jako v dobách jeho největší slávy, měl nastoupit i Mark Messier, a z lavičky je bude dirigovat tak jako kdysi, Glen Sather. Dnešní kouč Českých Budějovic Jaroslav Pouzar, jenž v 80. letech rovněž hrával za Edmonton, pozván nebyl.

Absolutní divácký rekord nepadne

Náklady na přeměnu stadiónu pro zápasy amerického fotbalu místního týmu Edmonton Eskimos na zápas hokejové NHL se vyšplhaly do miliónů, jen příprava kluziště spolkla 800 000 dolarů. Jen pro srovnání - vybudování luxusních lóží pro 72 VIP návštěvníků v hokejové hale Edmontonu stálo "jen" něco přes 500 000 dolarů.

Přípravu kluziště měl na starosti uznávaný odborník Dan Craig, který se podílel i na zdárném průběhu venkovního zápasu v Michiganu před dvěma lety. Ten tehdy rovněž na fotbalovém stadiónu zhlédlo 74 554 diváků, což je absolutní rekord hokejového zápasu.  V Evropě sledovalo hokejový zápas nejvíce diváků v roce 1957 při moskevském MS, kde na zápas SSSR - Švédsko pod širým nebem přišlo 57 tisíc lidí.

Legendy budou hrát i v chumelenici

V sobotu má být podle předpovědi jasná obloha a teplota kolem osmi stupňů Celsia pod nulou. Zápas mezi hvězdami minulosti začne jako první v 15:00 hodin místního času, poté by měli přijít na řadu současné kádry Edmontonu a Montrealu, kteří se regulérně střetnou o body do tabulek NHL.

Když ani o víkendu v Edmontonu nebudou příznivé klimatické podmínky, utkání NHL se přesune do nově pojmenované haly Rexall Place. O exhibici bývalých hvězd ale diváci pod širým nebem určitě nepřijdou. "Zápas navzdory počasí venku odehrajeme, tak velkolepou oslavu hokeje nemůže nic pokazit. Když bude krutá zima, budeme mít na hlavách čepice jako všichni v hledišti," prohlásil Gretzky pro agenturu Canadians Press.

Předpokládané soupisky zápasu MegaStars:

Edmonton Oilers
Brankáři:
Grant Fuhr, Bill Ranford
Obránci:
Kevin Lowe, Lee Fogolin, Randy Gregg, Charlie Huddy, Craig Muni, Paul Coffey, Jeff Beukeboom, Marty McSorley
Útočníci:
Wayne Gretzky, Esa Tikkanen, Jari Kurri, Glenn Anderson, Craig Simpson, Dave Semenko, Dave Hunter, Dave Lumley, Ken Linesman, Ron Chipperfield
Montreal Canadiens
Brankáři:
Steve Penney, Richard Sevigny
Obránci:
Larry Robinson, Guy Lapointe, Gaston Gingras, Jean-Jacques Daigneault, Craig Ludwig
Útočníci:
Steve Shutt, Mark Napier, Guy Lafleur, Benoit Brunet, Guy Carbonneau, Stephane Richer, Yvon Lambert, Bobby Smith, Chris Nilan, Russ Courtnall, Kirk Muller, Lucien Deblois, Cam Connor

Reklama

Související témata: