Hlavní obsah

Pilařovo srdce už tluče klidněji

TORONTO

Českého hokejistu Karla Pilaře od začátku letošního roku trápila únava a bolesti hlavy. Lékaři nakonec zjistili, že srdce 25letého obránce napadl virus a celých jedenáct měsíců jej podrobili mnoha vyšetřením. Nejhorší prognózy mluvily dokonce o předčasném konci hokejové kariéry. Nyní ale Pilař už zase hraje NHL a je vděčný za druhou šanci.

Foto: REUTERS

Karel Pilař

Článek

Bez ohledu na počet vrstev svého oblečení, může český hokejový obránce Karel Pilař během hokejových zápasů cítit intenzivní tlukot svého srdce a je za to rád. Připomíná mu to dlouhá zdravotní martyria, kdy jej psychicky odrovnávaly negativní lékařská vyšetření znemožňující mu návrat k hokeji.

Zdravotní problémy se u Pilaře poprvé objevily začátkem roku po prodělané chřipce. Trápila jej únava,  bolesti hlavy a potíže s rovnováhou. Později byl v jeho těle objeven virus, který napadl i srdeční sval. Nuceně tak musel ukončit sezónu v NHL a odložit dres Toronta Maple Leafs do šatníku.

Chatrné zdraví znemožnilo i návrat do extraligy

S Torontem mu navíc vypršela smlouva a prodloužení kontraktu bylo vzhledem k jeho stavu nepravděpodobné. Angažmá mu chtěla nabídnout pražská Sparta, ale vše znovu zmařily špatné výsledky zdravotních testů. Ze stejného důvodu nemohl nastoupit ani do přípravného kempu Toronta.

V Torontu na mladého obránce ale nezapomněli. Na konci října lékaři na Pilařově zdraví nenašly vážnější problémy, a Maple Leafs vzápětí s bekem podepsali novou smlouvu. Z noci na dnešek už mistr světa 2001 nastoupil ke svému čtvrtému utkání v řadě.

Trenér jej chválí

V průměru tráví na ledě 17 minut za zápas, což je na někdejšího maroda slušná vizitka. Nastupuje častěji než Robert Reichel, nebo velezkušení hráči Renberg a Marchment.

Nyní si navíc může užívat slov chvály od trenéra Toronta Pata Quinna, jenž během posledních týdnů vyzdvihuje jeho obrannou činnost. "Zatím vypadá dobře, a v posledních třech zápasech se mi obzvlášť líbil," nechal se slyšet Quinn. "Prospělo mu, že mohl být společně s týmem a jeho výkony ještě porostou."

Vděčný za příležitost

"Cítím se dobře a jsem velmi šťastný za to, že můžu hrát," řekl Pilař deníku Toronto Sun. "Pokaždé cítím, jak mi okolí víc věří. Často bývám dokonce nasazován proti nejlepším řadám soupeře, což jen posiluje moje sebevědomí." Dobře si ale uvědomuje, že ještě musí zapracovat na své kondici. "Ještě potřebuji často odpočívat, ale to bude časem dobré," dodal.

Zároveň si ale dobře uvědomuje, že místo v týmu nemá vůbec jisté. Místo něj se totiž na druhé koleji ocitl další talentovaný obránce Ric Jackman, což podle Quinna nebude mít dlouhého trvání. "Máme v plánu několik možností, ale neradi bychom nechali Jackmana stydnout na lavičce náhradníků," uzavřel Quinn.

Reklama

Související témata: