Hlavní obsah

Za hokejisty Columbusu hrál vojenský zběh

PRAHA

Debut v NHL prožil v noci na středu ruský hokejový útočník Nikolaj Žerděv, který oblékl dres týmu Columbus Blue Jackets v zápase proti Anaheimu. Talentovaný hokejista se sice do statistik nezapsal, ale už jen svým startem mimořádně rozčílil činovníky ruské federace. Žerděv má totiž v současnosti v Rusku vykonávat základní vojenskou službu.

Článek

Devatenáctiletý Žerděv měl v těchto dnech pokračovat s vojenskými povinnostmi v CSKA Moskva, ale v pondělí klub tajně opustil a se svým agentem odletěl do Kanady, odkud se poté dopravil do Columbusu. Dnes dokonce za klub už nastoupil k utkání.

Žerděvovo působení v NHL by ale nemělo mít dlouhého trvání. Vedení soutěže mu totiž povolilo hrát i přes nesouhlas Mezinárodní hokejové federace (IIHF), která vychází z jeho závazkům vůči ruské armádě. NHL se hájí tím, že o Žerděvových vazbách k armádě neměla žádné důkazy. Celý případ by tak měl skončit u arbitráže.

Žerděv není Mogilnyj

Columbus vycházel z toho, že s Žerděvem uzavřel už v srpnu tříletou smlouvu a částkou 100 000 dolarů vyplatil hráče ze smlouvy s CSKA. Jenže ruský klub odmítl devatenáctiletého hráče pustit a oháněl se při tom dokumenty, podle kterých musí hráč nejprve dokončit službu v armádě.

V zámoří je Žerděv považován za hrdinu s tím, že jeho konání přirovnávají k někdejšímu útěku Alexandera Mogilného. Jenže dnes už není rok 1989 a Žerděv rozhodně neutíkal z vlasti před krutostí socialismu. Tak jako Mogilnyj, současná hvězda Toronta.

Columbus přijal hráče za svého

Žerděva při prvním střídání na domácím ledě Columbusu přivítali místní fanoušci nadšeným pokřikem a objevily se i transparenty s nápisy "Welcome Nikolai". Nová tvář týmu se jim odvděčila už po 19 vteřinách svou první střelou, kterou ale zblokoval hostující obránce.

"Cítil jsem se velmi dobře a děkuji fanouškům za vřelé přijetí," svěřil se s prvními dojmy čtvrtý muž posledního draftu. "Měl několik šancí ke skórování a hrál prostě skvěle," měl slova uznání trenér a genrrální manažer Columbusu Doug MacLean. "Je mi jasné, že po prvním střídání byl trochu vyjukaný, ale udělal na mne velký dojem," dodal.

Reklama