Hlavní obsah

Krajíček premiérově skóroval, pak nabídl soupeři výhru

NEW YORK

Jen střelu českého Pantera Lukáše Krajíčka propustil za svá záda v pondělním utkání NHL gólman Detroitu Curtis Joseph. Pro Krajíčka byl gól vůbec prvním bodem v zámořské soutěži. Floridě to ale nestačilo, Joseph jednadvaceti zákroky vychytal Rudým křídlům očekávanou výhru 4:1.

Foto: ČTK/AP

Gólman Floridy Roberto Luongo v jednom ze zákroků.

Článek

Velký podíl na tom, že body zůstaly v městě motorů, měl také ruský útočník Pavel Dacjuk. Ten se trefil do černého posedmé v pěti zápasech, navíc přidal asistenci a potvrdil, že je v současnosti největší ofenzívní hvězdou NHL. Zároveň si vylepšil své vedoucí postavení v tabulce produktivity, na kontě má 39 bodů.

Skvěle se představil také gólman Joseph. Předvedl několik báječných zákroků a sklidil pochvalu spoluhráčů. "Takovou jistotu vzadu jsme potřebovali," chválil obránce Mathieu Schneider, autor jedné z branek Red Wings. Ty další přidali Kirk Maltby a Mark Mowers.

Na Maltbyho gólu se nechtěně podílel také Krajíček, který udělal chybu v rozehrávce a zkušený útočník ji dokázal využít. "Takové věci se stávají. Je to mladý kluk," hájil Krajíčka gólman Floridy Roberto Luongo. "Určitě se z toho poučí."

Maltbyho gól znamenal obnovené jednobrankové vedení Detroitu, které svou premiérovou trefou Krajíček v závěru první části vymazal. Oslava prvního zářezu mu tak pořádně zhořkla.

Více než chyba českého obránce srazila Floridu častá oslabení. Panthers se bránili početní výhodě soupeře hned šestkrát. "Takový počet oslabení je vražedný. Několik přesilovek za sebou tým pořádně vysílilo," kroutil hlavou kouč Rick Dudley.

Rozlučka s halou nevyšla

V hale America West Arena odehrál Phoenix své 300. a poslední utkání, ale nevyvedlo se mu. Domácí prohráli s Minnesotou 2:5 a příští týden si budou moci spravit chuť už v nové hale. Hráče Phoenixu mrzelo, že se se starou arénou nerozloučili vítězstvím. "Určitě to není způsob, kterým jsme tady chtěli skončit. Odehráli jsme tu spoustu dobrých zápasů, ale tento rozhodně nebyl jedním z nich," pravil brankář Sean Burke.

Phoenix šel do vedení v 5. minutě po brance Frederika Sjöströma. Ve druhé třetině hosté vyrovnali, ale po akci dvojice Branko Radivojevič Jan Hrdina skóroval opět Brian Savage. Minnesotě se však podařilo skóre otočit a v závěru skórovala dvakrát do prázdné branky.

Trenér hostů Jacques Lemaire si pochvaloval, že Wild konečně vstřelili více než tři branky, což se jim za posledních jedenáct zápasů nepovedlo. "Přál bych si, aby všechny týmy proti nám hrály bez brankáře. Je to o hodně jednodušší," žertoval Lemaire. "Nedáváme moc branek, ale pokud budeme hrát stejně jako dnes, můžeme vyhrávat," dodal pochvalně.

Phoenix - Minnesota 2:5
Třetiny: 1:0, 1:2, 0:3. Branky: 5. Sjöström, 33. Savage (Hrdina) - 32. Wiemer, 38. Ma. Johnson, 52. Brunette, 60. Walz, 60. Daigle. Zásahy brankářů: Burke 27/24 - Roloson 20/18.
Detroit - Florida 4:1
Třetiny: 1:1, 1:0, 2:0. Branky: 7. Dacjuk, 27. Maltby, 46. Mowers, 60. Schneider - 17. Krajíček. Zásahy brankářů: Joseph 22/21 - Luongo 40/36.

Reklama