Hlavní obsah

Tučňáci smršť nepřežili, dorazil je Kuba

NEW YORK

Dvougólový náskok si během prvních dvou dějství pátečního utkání NHL vybudovali v Minnesotě hokejisté Pittsburghu. Pocit, že už se nemůže nic stát a body jim nikdo nevezme, ale Wild Tučňákům razantně vymluvili. V necelých šesti minutách třetí dvacetiminutovky totiž domácí nastříleli čtyři branky. Vítězný gól vstřelil český obránce Filip Kuba.

Foto: ČTK

Filip Kuba se s protihráči nemazlí.

Článek

Na branky nebude gólman Penguins Marc-Andre Fleury vzpomínat v dobrém, tři gólové rány mu prošly mezi nohama a první pobyt v brankovišti od juniorského šampionátu, kde reprezentoval Kanadau, mu pořádně zhořkl.

Devatenáctiletá jednička loňského draftu držela čisté konto až do deváté minuty závěrečné třetiny. Pak se v rychlém sledu trefili Andrew Brunette, Alexandre Daigle, Kuba a Antti Laaksonen. "Vždycky potřebujete něco, co vás nakopne. Nějaké střety, bitku nebo kousek štěstí," usmíval se Daigle.

Pochvala pro Tučňáky

Nejdůležitější ranou večera byla střela Kuby. Ten se trefil z prostoru mezi kruhy, když napálil puk rovnou z voleje. Zaznamenal tak pátou branku sezóny. "Vždy se snažím hrát pořád stejně, ale dnes to prostě v třetí třetině nevyšlo," poznamenal posmutnělý Fleury.

Svoji premiéru si v NHL odbyl obránce Minnesoty Zbyněk Michálek. Jednadvacetiletý bratr útočníka San Jose Milana Michálka odehrál 15 minut a byl u jednoho inkasovaného gólu. Nastupoval dokonce i v přesilových hrách a v oslabení, ale žádný bod si nepřipsal.

Trenér Pittsburghu Ed Olczyk svoje svěřence pochválil, i když po výpadku v závěru utkání prohráli. "Skoro 50 minut jsme hráli velice dobře. Moji hráči ze sebe vydali všechno. Minnesota prostě pak začala proměňovat šance a tím zápas otočila," uvedl kouč Penguins.

O'Neillovo probuzení

Hattrick Jeffa O'Neilla pomohl Carolině k vítězství 4:3 v Atlantě. Obávaný střelec se přitom dosud v letošní sezóně trápil, v 44 zápasech skóroval pouze pětkrát. "Do sítě spadnou tři góly a najednou jsem skvělý hráč," podivoval se O'Neill. "Snažím se hrát stejně každý zápas, tak se mi teď snad bude dařit," doufal.

Utkání se vydařilo i českým hokejistům. Útočník Hurricanes Pavel Brendl se po povolání z farmy snaží přesvědčit, že do prvního týmu patří. O'Neillovi nahrál na dvě branky a ve dvou zápasech si připsal již tři body.

U gólů asistovali i František Kaberle s Patrikem Štefanem z Atlanty, která již nevyhrála devět zápasů a vysněné play off jí uniká. "Každá naše chyba končí gólem. Máme sice několik zraněných, ale to není omluva. Je zde spousta jiných hráčů," řekl kouč domácích Thrashers Bob Hartley.

Králové bez trůnu

Hokejisté Los Angeles se pomalu blíží své neslavné sérii ze sezóny 1969/70, kdy 17 zápasů nevyhráli. V pátek se představili na ledě Columbusu a po tvrdém boji nakonec prohráli 2:3 v prodloužení. Pro kalifornský tým není nastavený čas žádnou novinkou: v posledních sedmi zápasech hráli Králové prodloužení šestkrát.

Bodově se dařilo dvěma českým obráncům. Bek Columbusu Rostislav Klesla se podílel na první brance zápasu a jeho protivník Jaroslav Modrý zase připravil poslední gól Los Angeles. Roman Čechmánek si v brance Kings připsal 28 úspěšných zákroků.

Hostujícímu kouči Andy Murraymu se už remízové zápasy začínají zajídat. "Pokud se chceme dostat do play off, tak musíme sbírat body. Podařilo se nám to čtyřikrát za sebou, ale radši bych vzal dva než neustále jenom jeden," pravil Murray.

V Detroitu se slavilo

Sedm zápasů trvalo Philadelphii, než v novém kalendářním roce opět vyhrála. Naposledy se to Flyers povedlo 2. ledna. Nyní bez problémů přehráli Toronto 4:1.

Detroit remizoval s Phoenixem 3:3, když Red Wings zachraňoval necelé dvě minuty před koncem Henrik Zetterberg. Sláva však patřila jinému hráči. Domácí kapitán Steve Yzerman asistoval při brance Krise Drapera a stal se tak sedmým hráčem, který v NHL nasbíral 1700 bodů.

Columbus - Los Angeles 3:2 v prodl.
Třetiny: 1:0, 0:1, 1:1 - 1:0. Branky: 28. a 63. R. Nash, 5. Sanderson (Klesla) - 20. Stümpel, 49. Frolov (Modrý). Střely na branku: 31:24. Roman Čechmánek v dresu Los Angeles odchytal celý zápas a chytil 28 střel. Diváci: 17.238.
Philadelphia - Toronto 4:1
Třetiny: 3:0, 1:1, 0:0. Branky: 4. Primeau, 7. Sharp, 12. Amonte, 32. LeClair - 23. Nieuwendyk. Střely na branku: 29:22. Diváci: 19.556.
Atlanta - Carolina 3:4
Třetiny: 3:1, 0:3, 0:0. Branky: 13. a 17. Kovalčuk (na druhou F. Kaberle), 12. McEachern (Štefan, F. Kaberle) - 5., 29. a 35. O'Neill (na první a třetí Brendl), 34. K. Adams. Střely na branku: 30:26. Diváci: 16.060.
Detroit - Phoenix 3:3 po prodl.
Třetiny: 0:1, 2:1, 1:1 - 0:0. Branky: 21. Draper, 24. Chelios, 59. Zetterberg - 20. Savage, 30. Langkow, 52. Sjöström. Střely na branku: 34:30. Diváci: 20.066.
Minnesota - Pittsburgh 4:2
Třetiny: 0:1, 0:1, 4:0. Branky: 49. Brunette, 52. Daigle, 53. Kuba, 54. Laaksonen - 18. Kostopoulos, 39. Malone. Střely na branku: 25:24. Diváci: 18.568.

Reklama