Hlavní obsah

Prospal stihl za dvanáct minut tři branky a asistenci

NEW YORK

Český útočník Václav Prospal ve službách Anaheimu zažil v pátečním utkání s Minnesotou třetinu snů. V poslední části hry hattrickem otočil nepříznivý stav a kromě toho ještě stačil na jeden gól nahrát - to vše za dvanáct minut!

Článek

Jednou mu u gólu asistoval další český forvard Petr Sýkora, jenž se rovněž jednou trefil do černého. Mighty Ducks vstupovali do třetí třetiny za stavu 1:2, ale po závěrečné siréně na výsledkové tabuli svítilo 6:2 pro domácí Anaheim. Za hosty si bod za přihrávku připsal Filip Kuba. Obě branky Minnesoty padly v přesilových hrách, v početní výhodě se dařilo i domácím, kteří využili hned třech nabídnutých šancí. Dvakrát se v přesilovce prosadila právě hvězda zápasu Prospal, z toho jedna padla při hře pěti proti třem. Anaheim soupeře přestřílel 47:11, přičemž v excelentní třetí třetině na hostujícího gólmana Rolosona Kačeři vypálili 24 ran, zatímco domácí brankář Gerber se musel předvést jen dvakrát.

"Už jsme se museli střelecky prosadit," ulevil si Prospal po repríze loňské finále Západní konference. "Celou sezonu se trápíme s koncovkou. Několikrát jsme své soupeře přehráli, ale nedokázali dát gól. Proto jsme tam, kde jsme," poukázal na poslední místo Anaheimu v Pacifické divizi.

Washington bez Jágra prohrál

Celek z hlavního města USA si musel poprvé poradit bez Jaromíra Jágra, který se zabydluje v Madison Square Garden v New Yorku. [více zde] Na Floridě však podlehl Panterům 1:4, když se o čestný zásah postaral z přihrávky Langa Kwiatkowski. Na druhé straně na branky nabíjeli Trnka a Krajíček.

"Jágr je hokejista světové třídy, jeden z nejlepších vůbec, a takového hráče je vždycky velmi těžké nahradit," komentoval Lang odchod svého kamaráda. "Přišel jsem o přítele v týmu a ztratili jsme velkého hráče. Bude to těžké pro nás všechny," dodal.

Washington navíc v utkání s Floridou ztratil další oporu, obránce Sergeje Gončara, který si poranil rameno a bude chybět dva týdny.

Eliáš strůjcem úspěchu New Jersey

Dařilo se Patriku Eliášovi, který gólem a asistencí pomohl New Jersey k výhře nad Montrealem 2:0. První branku zápasu dal v oslabení Devils - na obranné modré zachytil špatnou přihrávku Sergeje Brylina a sólový nájezd zakončil střelou zápěstím na lapačku brankáře Joseho Theodora.

"Snažil jsem se hrát dobře pozičně a puk se ke mně skutečně odrazil," řekl Eliáš. "Věděl jsem, že mám spoustu času. Theodore proti mně nevyjížděl a za mnou nikdo nebyl. Nevystřelil jsem moc vysoko, ale byla to prudká rána," dodal.

"Byla to rychlá střela," souhlasil brankář Theodore. "Nečekal jsem ji, myslel jsem, že zkusí blafák."

Brankář New Jersey Martin Brodeur se desátou nulou v sezoně, ke které potřeboval 21 zákroků, dostal do čela této statistiky. Celkem má na kontě už 74 zápasů s čistým kontem. Montrealský rodák vychytal nulu v šesti z 25 vítězných zápasů proti Canadiens v kariéře. "Na zápasy s Montrealem se vždycky těším," řekl Brodeur. "A dnes jsem se těšil ještě o trochu víc, protože právě hrají dobře a jdou nahoru. Vím, že se doma dívalo hodně mých přátel."

Nepřekonán zůstal Marty Turco a Dallas s jeho přispěním porazil St. Louis 2:0. Turco zneškodnil 33 střel a potvrdil oprávněnost, že si zasloužil nominaci na únorové Utkání hvězd.

Carolina - New York Islanders 2:3 (1:1, 0:2, 1:0)
Branky: 16. Hill (Vašíček), 44. J.Williams - 4. Papineau, 24. Peca, 40. Hunter. Střely na branku: 27:21. Diváci: 15.606.
New Jersey - Montreal 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)
Branky: 17. Eliáš, 25. Marshall (Eliáš). Střely na branku: 24:21. Diváci: 18.197.
Florida - Washington 4:1 (1:0, 2:0, 1:1)
Branky: 6. a 46. Audette (na druhou Trnka), 22. Ritchie, 32. Kolník (Krajíček) - 43. Kwiatkowski (Lang). Střely na branku: 39:29. Diváci: 18.452.
Dallas - St. Louis 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)
Branky: 17. Downey, 57. Boucher. Střely na branku: 20:33. Diváci: 18.104.
Anaheim - Minnesota 6:2 (0:1, 1:1, 5:0)
Branky: 46., 56. a 58. Prospal (na třetí Sýkora), 34. Sýkora, 51. Lupul (Prospal), 54. Niedermayer - 11. a 37. Daigle (na obě Kuba). Střely na branku: 47:11. Diváci: 17.174.

Reklama