Hlavní obsah

Manažer Rangers: Jágrův přestup je obchodní zázrak

NEW YORK

Jaromír Jágr dávno tušil, že jednou skončí v hokejovém klubu New York Rangers. Poté, co o něj vedení Rangers projevilo zájem už v roce 2001, kdy přestupoval z Pittsburghu do Washingtonu, mu došlo, že ho jednou nejbohatší klub NHL získá. V pátek večer se to po několikaletých dohadech stalo skutečností.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jaromír Jágr

Článek

"Vždycky, když se spekulovalo o mém odchodu, dávali mě dohromady s Rangers. Nikdy jsem na jiné týmy nemyslel. Věděl jsem, že když přijde výměna, bude to do New Yorku," řekl Jágr podle serveru New York Daily News.

Za nepříliš vydařeným působením ve Washingtonu, kde během dvou a půl let nasbíral 201 bodů, udělal tlustou čáru. "Nefungovalo to, jak mělo," řekl Jágr, který zanedlouho oslaví dvaatřicáté narozeniny. "Je příliš pozdě na to, abych se díval zpátky. Omlouvám se všem, které jsem zklamal. Dělal jsem, co jsem mohl," dodal. Majitel Capitals Ted Leonsis ale mezi zklamanými nebyl. České hvězdě srdečně poděkoval za to, že ji mohl mít v týmu.

Washington se bude podílet na Jágrově platu

Leonsisovi zároveň spadl velký kámen ze srdce. "Přestupem jsme se zbavili největšího platu v NHL a přenechali jej týmu, který to může vstřebat. Nám to dává volné ruce k posílení týmu," tvrdil obchodník. V zámořských médiích přitom probleskly zprávy, že Washington hodlá ve výprodeji pokračovat a pryč má jít i momentálně druhý hráč kanadského bodování Robert Lang.

Majitel Capitals v rozhovoru pro rozhlasovou stanici WTEM objasnil způsob, jak se bude klub v budoucnosti podílet na Jágrově platu. Letos už Jágr od Washingtonu nic neuvidí, v následujících čtyřech letech smlouvy mu z dohodnutých 11 miliónů dolarů bude platit částku v rozmezí čtyř až 4,5 miliónu. Dohoda se ale nevztahuje na období očekávané stávky či výluky v NHL.

Rangers si přestupem uvázali na krk už pátého hráče s ročním platem vyšším než šest miliónů dolarů. Glen Sather, generální manažer a trenér v jedné osobě, ale ví, co dělá. V poslední době slýchával na svou adresu od nespokojených fanoušků pokřiky "Sather ven". "Potřebovali jsme injekci a Jágr byl k mání. Snad nás dovede do play off," věří. "Naše schopnost získat hráče Jaromírova formátu je obchodní zázrak," mnul si spokojeně ruce po výměně Jágra za kanadského mistra světa Ansona Cartera.

Newyorskému týmu patří ve Východní konferenci desáté místo a na osmou, postupovou příčku, kterou nyní okupují městští rivalové Islanders, ztrácí čtyři body. "Nastal čas něco udělat. Muselo to být teď, jinak mohlo být pozdě," tvrdil Sather. "Jágr byl během celé kariéry velkým hráčem a nevidím důvod, proč by se na tom mělo příchodem do New Yorku něco mělo měnit. Navíc nyní prožívá výbornou sezónu," přesvědčoval Sather.

Z Floridy do Ottawy

Zklamáni z výměny byli Jágrovi bývalí spoluhráči z Capitals. Přestože česká hvězda nesplnila očekávání, s nímž ji Leonsis do metropole USA přivedl, hráči k českému útočníkovi chovali velký respekt. "Vždycky je těžké ztratit spoluhráče, zvlášť Jaromírových kvalit. Carter je skvělý hráč, ale nikdy se Jágrovi nevyrovná," prohlásil útočník Mike Grier.

Jágr nedotáhl Washington přes druhé kolo Stanley Cupu a do hlediště jeho kousky přicházelo obdivovat stále méně diváků. Klub každoročně tratil 20 miliónů dolarů. "Byl to od nás hezký pokus jej angažovat, chemický pokus, který nevyšel," komentoval hořce Jágrovo působení generální manažer Washingtonu George McPhee. "Ale ani kdyby měl v každé sezoně 300 bodů, nemohli bychom si jej dovolit," přiznal.

Jágr prožil hektický den. I když ve vzduchu cítil přestup, normálně odjel s Capitals na Floridu. Pár hodin před plánovaným zápasem si už jako "Jezdec" sbalil hokejky, brusle a vydal se na letadlo do Ottawy, kde jeho nový klub hraje dnes v noci. Na výměnu z Washingtonu, kde se mu nedařilo podle představ, prý nijak netlačil. "Chtěl jsem zůstat ve Washingtonu," přiznal s tím, že stále věřil v obrat.

"Věci se začaly měnit, přišel nový kouč, Glen Hanlon je výborný chlapík a skvělý trenér. Myslel jsem, že to ještě můžeme dotáhnout do play off. Někteří lidé to asi neviděli stejně, podle nich byl čas změnit tým," posteskl si. "Chápu ale, proč mě teď vyměnil," dodal na adresu majitele Capitals Leonsise. Hanlon Jágrova slova potvrdil. "Musím zdůraznit, že Jágr o žádný přestup nikoho nežádal. Nebyla to jeho iniciativa, to on nechtěl udělat," řekl.

Jágr, považovaný za nejlepšího hráče planety, pobral v NHL řadu individuálních trofejí, dvakrát získal Stanleyův pohár, ale další milníky své kariéry spojí s Rangers. V červenomodrobílém dresu oslaví za čtyři zápasy tisícovku utkání v prestižní soutěži a do hranice 1500 bodů mu schází 220 bodů.

Reklama

Související témata: