Hlavní obsah

Jezdce by zkrotil snad jen Keenan

NEW YORK

Neuspokojivé výsledky hokejistů New York Rangers jsou vděčným tématem zámořských médií posledních týdnů a řada odborníků se předhání v zaručených receptech na to, jak nasměrovat matně bloudící Jezdce správným směrem. Nyní volají po návratu trenéra Mikea Keenana, který v roce 1994 dovedl Rangers k poslednímu vítězství ve Stanley Cupu.

Foto: internet

Mike Keenan

Článek

Nostalgické vzpomínky momentálně bují v kuloárech New York Rangers. Vzpomíná se na rok 1994, kdy Rangers naposledy získali Stanley Cup a mužstvo vedl trenér Mike Keenan. Právě ten by dle mnohých byl tím správným lékem na pozvednutí jména tradičního klubu. I proto, že si nikdy nebral servítky a dělal vše nejlepší pro mužstvo bez ohledu na velká jména.

Larry Brooks z deníku New York Post například tvrdí, že Keenan je asi jediným trenérem na Zemi, který by si troufl říci pravdu do očí kapitánovi týmu Marku Messierovi. Brooks naráží na to, že pokud Rangers chtějí ještě zachránit sezónu, je třeba zkrátit Messierovi čas strávený na ledě na potřebné minimum, protože 43letý vůdce týmu už zkrátka současnému hokeji nestačí. Nikdo včetně kouče Glena Sathera ale není schopen ikonu klubu kritizovat, Keenan by to však měl zvládnout.

Keenan Satherovi volal

Podle New York Post Keenan dokonce minulý týden inicioval schůzku se Satherem, ale k té prý nakonec nedošlo. Navíc ani není jisté, zda by současní šéfové klubu James Dolan a Steve Mills stáli o to, dát Keenanovi druhou šanci. Deník Star-Ledger zase tvrdí, že Keenan sice Satherovi volal, ale že mu chtěl jen vyjádřit podporu, aby si nic nedělal z pokřiků v Madsion Square Garden, které žádají Satherovu hlavu.

"Pokud se Glen Sather odhodlá ke změně na trenérském postu, a já nepředpokládám, že to udělá,  rozhodne se podle svého uvážení. On ví, kde mě najde... a ví, jak moc o tu práci stojím. Ale ještě jsme spolu nemluvili," nechal se včera slyšet samotný Keenan, který naposledy působil na Floridě.

Zatím ho platí Florida

Od Panterů byl odvolán loni v listopadu pro neuspokojivé výsledky. A to i přes to, že za ním stál majitel klubu Alan Cohen. Florida nicméně Keenanovi stále doplácí zbytek smlouvy ve výši dvou miliónů dolarů. Cohen proto prý už vedl neformální rozhovory s Rangers s tím, že by byl ochoten přepustit Keenanův kontrakt za nějakou kompenzaci. Nejpravděpodobněji se jeví pozice v příštím draftu.

V současném kádru Rangers jsou už jen tři hráči, kteří pod Keenanem v roce 1994 vyhráli Stanley Cup. Kromě Messiera jsou jimi ještě Brian Leetch a Alexej Kovaljov. Ten na tehdejšího kouče nedá dopustit, což je s podivem, protože ho často nechával sedět na lavičce.

Kovaljov na "Železného Mikea" vzpomíná rád

"Byl na mě tvrdý a často mě nenechal hrát. Ale asi měl proto svůj důvod, ke mě se choval korektně. A mužstvo vyhrávalo, což bylo důležité," komentuje to Kovaljov. "Je to typ trenéra, jaké si pamatuji z Ruska: tvrdý ale fér," dodal. "V týmu máme spoustu dobrých hráčů a zkoušeli jsme už tolik věcí, možná by jeho příchod znamenal pro tým nový impuls," řekl nakonec ruský útočník ke spekulacím o Keenanově příchodu.

Keenan se každopádně v Madison Square Garden objeví zítra, kdy bude ke stropu haly slavnostně vyvěšen dres číslo 35, jenž nosil úspěšný brankář klubu Mike Richter. Keenan figuruje mezi čestnými hosty, těmi dalšími jsou například bývalí generální manažeři klubu Neil Smith, Craig Patrick a Phil Esposito. Možná bude po zítřku jasněji.

Reklama