Hlavní obsah

Vedení NHL chystá revoluci v pravidlech

LAS VEGAS

Revoluci chystá vedení zámořské NHL. Slavnou soutěž sužují ubývající góly a klesající zájem diváků. A tak se mluví o rozšíření kluziště, zrušení červené čáry, možnosti odehrát přesilovku celou, i když během ní padne gól... Nápadů je celá řada. Cílem je vrátit diváky do hledišť a jejich peníze do klubových pokladen.

Foto: ČTK/AP

Problém je podle mnoha názorů v brankářích. Proto se mluví o zmenšení jejich výstroje, omezení pohybu, zvětšení branek...

Článek

Stížnosti na předváděnou hru se množily už delší čas. Do NHL se nedávno opřel i finský útočník Teemu Selänne. "Takový hokej nemá cenu. Lituju těch mladých, kteří přicházejí v téhle době. Vůbec si to nemohou užívat," láteřil Fin a ke kritice strhl i své hvězdné spoluhráče z Colorada Joe Sakica a Petera Forsberga. "Už nikdo nic netvoří. Jde jen o to, neudělat chybu. Když k tomu přičtete fauly, je to velmi smutný obrázek," shodly se opory Avalanche.

Tento týden se hlavy všech třiceti klubů sjely do Las Vegas. V městě hazardu chtějí najít cestu, jak elitní lize vrátit věhlas. A navrhované změny rozhodně nejsou kosmetické.

Kromě rozšíření kluziště, zrušení červené čáry a celé přesilovky padají i jiné návrhy - posunutí branek k zadnímu mantinelu, zvětšení branek, omezit volnost gólmanů v rozehrávce, zmenšení brankářské výstroje. A další myšlenky trčí z řady komentářů v novinách: už žádné remízy, rozstřel po nerozhodném prodloužení, pravidlo zakázaného uvolnění, jaké se aplikuje v Evropě...

:. ANKETA
Považujete zámořskou NHL za nudnou? Hlasujte na konci článku.

Ďáblové vše změnili

Dnes je už těžké překonávat rekordy, které tvořili velikáni Wayne Gretzky, Bobby Hull či Gordie Howe. Střílení branek ustoupilo obranám. Co navrhuje legendární Howe? "První krok už byl učiněn, když odešel Patrick Roy," vtipkoval bývalý útočník. "Jsem ze staré školy, nemám rád ty současné propracované defenzivní systémy. A tak mám raději tréninky. Tam padá více branek," řekl napůl vážně.

Ano, moderní obranné systémy jsou stále dokonalejší. A navíc velmi úspěšné, jak je vidět na příkladu New Jersey Devils, kteří tímto stylem poprvé triumfovali v roce 1995 a začali novou éru NHL. Pak přidali ještě dva další triumfy a upevnili vládu pevných obran.

Změnám se nebrání

"Bez diskuse, diváci by určitě chtěli vidět spousty branek. Ale nevím, jestli by něčemu pomohlo, kdyby zápasy končily třeba divokým výsledkem 9:8," prohlásil ale český útočník Jaromír Jágr, kterému se ale zamlouvá myšlenka nezkrácených přesilovek. "A možná by pomohlo i rozšíření hřiště."

Změnám se nebrání ani další hráči. "Jsme v novém tisíciletí. Musíme se přizpůsobit novým trendům," prohlásil Jeremy Roenick z Philadelphie a ihned přidal svůj návod: "Zvětšit branky." Roenick vysvětlil, že brankáři jsou nyní větší než kdysi. "Proto je to logický krok," dodal.

Také Mike Modano z Dallasu vidí problém v brankářích, i když trochu z jiného úhlu. "V posledních letech se obrovsky zlepšili. Nejvíc ze všech," poznamenal Modano. "Nyní je většina brankářů největšími oporami týmů a často umí rozehrát kotouč lépe než obránci."

Joe Thornton z Bostonu a kanonýr Calgary Jarome Iginla zase volají po zmenšení výstroje. S tím souhlasí vedle řady dalších hokejistů i bývalý brankář Roy. "Vím, že si tím určitě nenadělám moc přátel, ale betony by měly být tak užší," domnívá se čtyřnásobný vítěz Stanleyova poháru, který minulý rok ukončil aktivní kariéru.

Ne všichni jsou pro

Ne všichni jsou však změnám nakloněni. "Zrušíme červenou čáru a za pár let budeme tam, kde jsme byli. Týmy se přizpůsobí," řekl například kapitán Ottawy Daniel Alfredsson.

Gólman Dallasu Marty Turco zase tvrdil, že NHL nepotřebuje více branek. "Nedávno jsme hráli 5:4 a byl to jeden z nejhorších zápasů. Brankáři inkasovali od červené čáry, to není to, po čem by diváci toužili," soudil Turco. Souhlasil i coloradský Sakic. "Když jsme hráli s Detroitem, skončilo to 3:2 a to utkání mělo naprosto všechno."

"Já jsem konzervativní, nechal bych to tak, jak to je," nechal se zase slyšet útočník Vancouveru Todd Bertuzzi. Brankář Floridy Roberto Luongo by raději, kdyby se více trestaly fauly. "Právě to neustálé držení či hákování brání střelcům se ve větší míře prosadit," míní Luongo.

Manažeři budou v Nevadské poušti jednat do středy. Pokud navrhnou změny, neznamená to, že okamžitě vstoupí v platnost. Návrhy musí prostudovat komise hokejových odborníků a pak je schválit vlastníci klubů a Rada guvernérů NHL.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články