Hlavní obsah

Zmenšit betony, vzkazuje brankářům NHL

LAS VEGAS

Pokles gólů v NHL má vyřešit zúžení brankářských betonů a zákaz gólmanů rozehrávat puk za koncovou čarou. Alespoň k takovému závěru dospělo jednání generálních manažerů všech třiceti klubů NHL v Las Vegas. Ti schválili i další návrhy jako posunutí brankové konstrukce, rozšíření středního pásma a bodovacího systému.

Článek

Betony brankářů by se měly zúžit o pět centimetrů a pokud se gólmani dotknou puku, obdrží jejich tým dvouminutový trest. Další ze schválených návrhů se týká posunutí branky zhruba o metr blíže k zadnímu mantinelu a rozšíření středního pásma. Vedení NHL navíc uvažuje o zavedení tříbodového systému a samostatných nájezdů pro případ, že utkání nerozhodne ani prodloužení. Ze soutěže by tak zcela zmizely remízy.

Za vítězství v základní hrací době by se udělovaly tři body, za výhru v prodloužení či po nájezdech dva body, přičemž poražený tým v nastaveném čase či po rozstřelu by získal jeden bod. Veškeré dohodnuté návrhy prostuduje nejprve v létě speciální komise hokejových odborníků a před tím, než by byla pozměněná pravidla uvedena v platnost, musí je schválit vlastníci klubů a Rada guvernérů NHL.

.:ANKETA:
Které změny se vám nejvíce zamlouvají? Hlasujte na konci článku

"Chceme, aby se mužstva za každou cenu snažila zvítězit v základní hrací době," vysvětlil důvod tohoto opatření komisionář NHL Gary Bettman. Úprava bodovacího systému by však měla být nejprve vyzkoušena v nižší zámořské soutěži AHL a pokud se osvědčí, NHL by ji zavedla od sezony 2005/06.

Některé z uvažovaných změn byly zamítnuty. Neprošel návrh na pískání zakázaného uvolnění bez nutnosti dotknutí se kotouče, NHL zatím rovněž nezažije přesilové hry trvající dvě minuty bez ohledu na to, zda v početní výhodě padne gól. Neujal se ani plán na zvětšení branek.

Dvě úpravy naopak vejdou v platnost již v nejbližších dnech. V první řadě je to pravidlo o nařízení trestného střílení po faulu na unikajícího hráče. Dosud musel mít útočící hráč puk pod kontrolou, nyní bude stačit, když bude jasné, že by se do brejku dostal. Druhá regule přinese uznání gólu při nepatrném posunutí branky.

Reklama