Hlavní obsah

Rangers se mění, zbavili se Nedvěda i legendy Leetche

NEW YORK

Newyorští Rangers, nejbohatší klub hokejové NHL, mění tvář. Po šesti letech svlékl jejich dres dvaatřicetiletý český útočník Petr Nedvěd, jehož novým domovem bude Edmonton. Z Manhattanu navíc odchází i opravdová legenda Jezdců - obránce Brian Leetch. Ten byl v další středeční výměně poslán do Toronta. V New Yorku přitom strávil 17 sezón.

Foto: ČTK

Petr Nedvěd už nepatří k Jezdcům, z New Yorku odchází do Edmontonu.

Článek

Nikdo není ušetřen v posledních dnech přestupů, byť by to byla sebevětší hvězda. Leetch patřil k nejzářivějším oporám historie klubu, ale ke včerejším šestatřicátým narozeninám mu Rangers nedali zrovna nejkrásnější dárek.

Za dva talentované hokejisty, jednadvacetiletého ruského obránce Maxima Kondratěva a stejně starého finského centra Jarkko Immonena, mu koupili letenku do Kanady. Jezdci navíc získají právo výběru v prvním kole letošního draftu a v druhém kole příštího. "Bez ohledu na to, jak dlouho hrajete v téhle lize, jak dlouho o podobných eventualitách přemýšlíte, tohle je vážně šok," prohlásil Leetchův agent.

Tento trejd jistě nepůjde pod nos řadě lidí v New Yorku. Leetch byl zosobněním Rangers, byl nejlépe hodnoceným hráčem v play-off 1994, kdy Jezdci naposledy získali Stanleyův pohár. Nikdy se netajil touhou zakončit kariéru právě v New Yorku a spousta jeho spoluhráčů, v čele s třiačtyřicetiletým kapitánem Markem Messierem, byla pro všemi deseti. Ale nestalo se...

Nedvěda si vybral někdejší spoluhráč

Do nabitého středečního programu se generálnímu manažerovi Glenu Satherovi vešel i Nedvědův trejd. Toho do Edmontonu doprovodí náhradní gólman Jussi Markkanen, Oilers za ně Jezdcům nabídli výběr v druhém kole letošního draftu a přihodili dvacetiletého forvarda Dwighta Helminena a Stephena Valiquetta, gólmana z nižší soutěže.

Oilers v Západní konferenci ztrácejí na osmé Los Angeles šest bodů. "Petr je zkušený střelec, který je schopen hrát na centru. Posílí naši ofenzívu a pomůže nám v cestě za postupem do play off," prohlásil generální manažer Edmontonu Kevin Lowe, který se ještě jako aktivní hráč potkal s Nedvědem v týmu Rangers v roce 1995.

Nedvěd dokázal čtyřikrát v kariéře nastřílet přes třicet branek za sezónu, v minulém ročníku se trefil za Rangers sedmadvacetkrát, ale letos se mu zatím moc nedařilo. V 65 duelech si připsal 31 bodů za 14 gólů a 17 přihrávek. Celkem odehrál v NHL 873 utkání a připsal si 665 bodů za 296 tref a 369 přihrávek. V play off má na kontě 65 zápasů a 40 bodů za 17 branek a 23 asistencí.

Rangers se vzdaluje play-off, na Manhattanu už boj o účast v něm téměř odpískali. Pro Jezdce je to katastrofa, v bojích o Stanley Cup budou nejspíše chybět posedmé v řadě. A proto sáhlo vedení ke změnám. Do těch, které otřásly New Yorkem, spadá i ta úterní, během níž byl do Montrealu poslán Alexej Kovaljov. "Přestavujeme tým," vysvětlil Sather.

Reklama

Související témata: