Hlavní obsah

Lov na hráče je v NHL u konce

NEW YORK

Zatímco hokejisté se rvali o body na ledě, v zákulisí NHL se v posledních týdnech odehrávaly jiné boje. Třicet manažerů všech klubů NHL se snažilo do svého týmu ulovit co nejvhodnější typy hráčů v konečné honbě za postupem do play-off. Teď už je ale vše u konce, uzávěrka přestupů vypršela a týmy nyní musí vystačit s tím, co daly dohromady.

Článek
Fotogalerie

Výměny se v letošním ročníku nevyhnuly ani takovým hráčům jako Jaromír Jágr, Tommy Salo, Brian Leetch nebo Peter Bondra. Pro posledně dva jmenované byla výměna o to krutější, že ve svých předchozích klubech hráli přes třináct sezón, prakticky od svého vstupu do NHL.

Právě Washington a New York Rangers měly na svědomí největší výprodeje. Z Washingtonu mimojiné odešli Jaromír Jágr, Robert Lang, Michael Nylander, Sergej Gončar, Steve Konowalchuk, a Peter Bondra. Co jméno, to hokejová veličina. Sportovní cíle zde jasně ustoupily úsporným opatřením.

Ani Rangers nezůstali pozadu. Nejprve to vypadalo, že příchodem Jágra to klub konečně myslí vážně s postupem do play-off, ale to ještě fanoušci newyorského týmu nevěděli, co je čeká. Na začátku března totiž manažer Glen Sather přišel s úplně jinou taktikou a začal některá velká jména pouštět k vodě.

.:ANKETA:
Který přestup vás nejvíce zaujal? Hlasujte na konci článku

Nejprve odešel do Montrealu Alexej Kovaljov, a další den si balili věci Petr Nedvěd, talentovaný brankář Jussi Markkanen a Brian Leetch, ikona obrany Rangers posledních let. Naposledy se Sather zbavil i Vladimira Malachova a Martina Ručinského. Rangers tak zřejmě definitivně ztratili zájem postoupit do play-off.

Přestupové hemžení letos nabralo nevídaných obrátek, a kluby se těsně před uzávěrkou snažily uhnat co nejlepší posily před boji o play-off. Jen za poslední týden (!) se uskutečnilo neuvěřitelných devadesát (!) transakcí. "Tenhle rok byl ze strany manažerů velmi aktivní, takový pohyb hráčů jsem už dlouho neviděl," potvrdil generální manažer Los Angeles Dave Taylor.

Největší posílení před play-off zaznamenali v Torontu, Coloradu, Philadelphii a Bostonu. Colorado kromě Konowalchuka a Chrise Grattona na poslední chvíli posílilo i citlivý post brankáře, když získalo z Edmontonu Tommyho Sala.

Na výrazné posílení defenzívy vsadili ve Philadelphii, kam kromě brankáře Seana Burkea přišli obránci Danny Markov, Mattias Timander a Vladimir Malachov. Útočnou vozbu zase posílili Alexej Žamnov a Mike Comrie.

Toronto získalo Stanleyův pohár naposledy v roce 1967, a tak poslední roky velmi prahne po úspěchu. A sází přitom na zkušenost, proto do klubu získalo Briana Leetche a Rona Francise. A to ještě klub uzavřel smlouvu se 37letým obráncem Calle Johanssonem, který loni s hokejem skončil.

Nejzajímavější přestupy v NHL 2003/04:
Jméno hráčeBývalý klubSoučasný klub
Geoff SandersonColumbusVancouver
Martin RučinskýRangersVancouver
Ron FrancisCarolinaToronto
Tommy SaloEdmontonColorado
Chris GrattonPhiladelphiaColorado
Anson CarterWashingtonLos Angeles
Chris TherienPhiladelphiaDallas
Michael NylanderWashingtonBoston
Brian LeetchRangersToronto
Petr NedvědRangersEdmonton
Sergej GončarWashingtonBoston
Alexej KovaljovRangersMontreal
Robert LangWashingtonDetroit
Alexej ŽamnovChicagoPhiladelphia
Peter BondraWashingtonOttawa
Sean BurkePhoenixPhiladelphia
Mike ComriePhiladelphiaPhoenix
Jaromír JágrWashingtonRangers
Jiří ŠlégrVancouverBoston
Martin StrakaPittsburghLos Angeles
Steve KonowalchukWashingtonColorado
Travis GreenTorontoBoston
Milan HniličkaAtlantaLos Angeles
Přestupy českých hráčů v NHL 2003/04:
Stanislav NeckářNashvilleTampa Bay
Martin RučinskýRangersVancouver
Karel RachůnekOttawaRangers
Kamil PirošAtlantaFlorida
Jan HrdinaPhoenixNew Jersey
Petr NedvědRangersEdmonton
Robert LangWashingtonDetroit
Martin ŠkoulaColoradoAnaheim
Jaromír JágrWashingtonRangers
Jiří ŠlégrVancouverBoston
Tomáš KloučekNashvilleAtlanta
Martin StrakaPittsburghLos Angeles

Reklama