Hlavní obsah

Zámořská média: Pro Bertuzziho jednoroční distanc

VANCOUVER

Vedení NHL na svém středečním zasedání v Torontu projedná brutální zákrok Todda Bertuzziho na forvarda Colorada Steva Moora v pondělním utkání NHL. Obecně se soudí, že útočník Vancouveru vyfasuje stop na dvacet zápasů. Zámořská média ovšem požadují trest mnohem vyšší: vyřazení z ligy na jeden rok.

Článek

Bertuzzi během závěrečné třetiny utkání, které Colorado na ledě Vancouveru vyhrálo vysoko 9:2, nečekaně napadl Moora zezadu v oblasti hlavy, povalil jej na led a zasypal ho deštěm ran. Moore, který krátce upadl i do bezvědomí, utrpěl při zákroku poranění krčního obratle a letošní sezóna pro něj skončila.

Bertuzzi, který se atakem na Moorea zjevně mstil za zranění svého spoluhráče Markuse Näslunda v polovině února, byl za úmyslné zranění soupeře vyloučen do konce utkání. Po zápase mu byla s okamžitou platností zastavena činnost, o jeho dalším osudu rozhodne vedení soutěže dnes.

K případu už se vyjádřila řada osobností včetně legendárního Waynea Gretzkého. "Jsem si jistý, že NHL udělá takové rozhodnutí, které zamezí tomu, aby se něco podobného opakovalo," řekl Gretzky, jenž má na starost sestavení kanadské reprezentace pro srpnový Světový pohár. K možné účasti Bertuzziho se však v tomto směru porzatím odmítl vyjádřit.

"Nemyslím, že jsem někdy něco podobného viděl," poznamenal o zákroku jeden z největších bitkařů NHL Georges Laraque. "Jen doufám, že vedení soutěže bude u Bertuzziho rozhodovat stejně jako by se jednalo o některém z bitkařů. Pokud bych něco takového provedl já, dostanu distanc na deset let."

Zámořská média před slyšením v Torontu, na němž musí Bertuzzi svůj čin vysvětlit, upozorňují na případ z roku 2000, kdy Marty McSorley z Bostonu napadl hokejkou Donalda Brasheara z Vancouveru. Ten po zákroku upadl do bezvědomí a následně přišel o 20 zápasů.

McSorley byl obžalován za napadení s použitím zbraně, nakonec ale vyvázl s osmnáctiměsíčním podmínečným propuštěním a jednoročním zákazem startu v NHL, vyhlášený bijec následně po 17 letech ukončil kariéru.

I Bertuzziho faul šetří policie a tisk za oceánem se dožaduje stejného postupu jako v případě McSorleyho. Postižený Moore bude podle zprávy týmových lékařů s otřesem mozku, poškozeným krčním obratlem a zraněními v obličeji hospitalizován v nemocnici ve Vancouveru dosud neurčenou dobu.

Reklama

Související témata: