Hlavní obsah

Bertuzziho brutalita: stop do konce sezóny

TORONTO

Brusle na hřebík může pro letošek pověsit forvard Vancouveru Todd Bertuzzi. Vedení NHL jej totiž za brutální faul na útočníka Steva Moora v pondělním utkání s Coloradem potrestalo zákazem startu do konce sezóny. Canucks navíc dostali pokutu 250 tisíc dolarů.

Článek

Bertuzziho způsobilost hrát i v příští sezóně navíc ještě prošetří (a případně potvrdí) až před začátkem tréninkových kempů hlavní komisionář NHL Gary Bettman.

Útočník Vancouveru napadl Moora v pondělním duelu, v němž hráči Avalanche deklasovali domácí Canucks 9:2. Bertuzzi ve třetí třetině nečekaně udeřil protihráče zezadu do hlavy, povalil jej na led a zmlátil jej do bezvědomí.

Moore utrpěl zlomeninu dvou krčních obratlů, otřes mozku a poranění v obličeji. Sezóna pro něj tak předčasně skončila, v současné době je stále hospitalizován ve Vancouveru, kde jej před středečním zápasem v Edmontonu navštívili spoluhráči.

Slzy v očích

Distanc do konce sezóny připraví Bertuzziho o zhruba půl miliónu dolarů z jeho více než čtyřmiliónového platu. Částku vedení Vancouveru věnuje Fondu na pomoc hráčů v nouzi.

Bertuzzi se ve středu večer za své jednání veřejně omluvil. "Steve, chci se ti omluvit za to, co se stalo. Neměl jsem v úmyslu tě zranit. Cítím se strašně," přečetl se slzami v očích připravené prohlášení.

Jeho zákrok byl zjevnou pomstou za faul na kapitána Vancouveru Markuse Näslunda, jemuž Moore v polovině února způsobil otřes mozku. Brutální výpad nyní vyšetřuje provinční státní zastupitelství i policie.

Policie ve Vancouveru se tak po čtyřech letech opět zajímá o dění na ledě. V únoru 2000 napadl bostonský bijec Marty McSorley hokejkou Donalda Brasheara a byl poté obviněn z ozbrojného napadení. Od soudu vyvázl s osmnáctiměsíční podmínkou, NHL jej potrestala ročním zákazem startu. Záhy poté ukončil svou sedmnáctiletou kariéru.

Reklama