Hlavní obsah

Další šokující příběh z NHL: Drogy, prášky a alkohol. Mám štěstí, že jsem ještě naživu

Po šokující smrti bývalého amerického útočníka NHL Jimmyho Hayese a následném odhalení, že v těle 31letého sportovce byly po pitvě nalezeny stopy různých drog a léků, vyšel z prostředí nejprestižnější hokejové ligy světa najevo velmi podobný příběh. Tentokrát naštěstí ne s takto fatálním koncem, nicméně jde o další střípek z temnějšího zákulisí slavné soutěže naznačující, že nemusí jít zdaleka jen o ojedinělý problém.

Foto: Profimedia.cz

Colin Wilson v dresu Colorada.

Článek

„Byl jsem v NHL, dával jsem gól. Hrál jsem finále Stanley Cupu, žil jsem svůj sen. Byl jsem ale závislák. A ani jsem nevěděl, že mám problém," přiznal se ve výpovědi pro The Players Tribune bývalý hráč Nashvillu a Colorada Colin Wilson, jehož prý inspiroval k pravdivé veřejné výpovědi právě případ kamaráda Hayese, s nímž se znal od 16 let.

Wilson si podle svých slov vypracoval závislost na lécích a drogách, protože se s jejich pomocí snažil vypořádat se zhoršujícími se problémy s obsedantně-kompulzivní poruchou (OCD).

„Neustále jsem hledal něco, co by ulevilo mým bolestem. Něco, po čem bych se cítil dobře. Abych našel vnitřní klid. Už ve 20 letech jsem začal užívat ambien, bez něj jsem nemohl vůbec spát. A když jsem nemohl spát, nemohl jsem zase pořádně hrát. Od té doby byla moje kariéra, a vlastně i celý život, závislá na prášcích," nechal nahlédnout od svého nitra 32letý rodák z Greenwiche.

„Marihuana pro mě byla nejlepším kamarádem. Když jsem ji kouřil, připadal jsem si, že jsem s kámošem, o kterým jsem nevěděl, že ho mám. Ale tráva mi nemohla pomoct od toho, co se dělo v mém mozku. OCD se zhoršovala," pokračoval.

Pastí se pro něho s postupem let staly noční tahy a snadná dostupnost kokainu.

„S kokainem jsem najednou měl pocit, že je to konečně ono, že se najednou cítím jako všichni ostatní. Že cítím lásku, život, klid. Jenže to jednou skončí. Jednou jsem přijel domů a měl jsem v sobě takový koktejl drog a alkoholu, že jsem se při pohledu z okna obával, jestli se ráno ještě vzbudím. Udělal jsem dokonce zápis do deníku, pro případ, že bych se už neprobudil," přiznal.

Kupící se problémy podle Wilsonových slov vyvrcholily v říjnu 2018, kdy po jedné z podobných nocí ani neviděl svoji ruku před obličejem.

Když přišel do haly na trénink, bylo mu jasné, že musí jít za trenérem Colorada Jaredem Bednarem a sdělit mu pravdu o svém rozpoložení a problémech. Jeho přiznání ale odložil náhlý verdikt kouče, že trénink je dobrovolný. Wilson tedy odešel se svým tajemstvím domů.

„Zalezl jsem rovnou do postele, ale to nepomohlo. Celou sezonu mi nebylo pomoci. Celý rok jsem bojoval se svojí hlavou. Naštěstí už jsem tak hroznou noc (jako v říjnu 2018) nezažil. Ale neměl jsem nad sebou kontrolu. Tu jsem ale neměl už dlouho. Mám velké štěstí, že jsem ještě tady. Jsou lidé, kteří zažili podobnou noc a už tady nejsou. Závislost je bestie," zdůraznil.

Wilson, který oficiálně ukončil kariéru v lednu letošního roku, podle svých slov už dva a půl roku žádné drogy neužívá. „Myslím, že svým způsobem jsem to porazil. Jenže tohle doopravdy neporazíte nikdy. Jen se s tím musíte naučit žít," posteskl si.

Reklama