Hlavní obsah

Modrý ani Straka nehrají, vezme je Lener na MS?

LOS ANGELES

Hokejisté Los Angeles Kings jsou po úterní porážce v Coloradu definitivně ze hry o play-off. Finalisté Stanley Cupu z roku 1993 nepostoupili do vyřazovacích bojů podruhé v řadě. Radost naopak může mít trenér českého národního týmu Slavomír Lener, který by mohl pro MS počítat s třemi ostřílenými hráči. Byli by ale Čechmánek, Modrý a Straka opravdu posilami?

Článek

Čeští hokejisté to pod vedením trenéra Andy Murraye nikdy neměli moc jednoduché, ale pokud si získali jeho důvěru, pak i kouč, který na MS 1997 nechal své kanadské svěřence bezdůvodně mlátit české reprezentanty, roztaje.

Tak se například v posledních letech hřál na výsluní obránce Jaroslav Modrý,roli brankářské jedničky týmu svěřil Romanu Čechmánkovi a dostatek příležitostí dostával i Martin Straka. Naopak na jeho nepředvídatelném chování v minulosti ztroskotali například Tomáš Vlasák, Jaroslav Bednář nebo v poslední době Pavel Rosa, kterému nepomohly ani skvělé výsledky na farmě.

Straka i Modrý jen na střídačce

Během posledních dnů se ale Murrayho přízeň odvrací i od Čechů, na které ještě nedávno spoléhal. Čechmánek se po návratu ze zranění střídá v brance s náhradníkem Huetem, a mezi náhradníky nechává sedět Martina Straku. Ten po operaci kolena ještě herně tápe, v posledních 11 zápasech zaznamenal jen dvě asistence.

.:ANKETA:
Kdo by byl nejvíce prospěšný týmu pro MS? Hlasujte na konci článku

Největším překvapením ale bylo Murrayho rozhodnutí nechat jen mezi náhradníky zkušeného obránce Jaroslava Modrého, na kterého dříve hodně spoléhal. Modrý nehrál už v neděli v Calgary, a do sestavy se nevrátil ani dnes v Coloradu.

Murray Modrému totiž nemůže zapomenout jeho kiks v sobotním utkání v Edmontonu. Český bek se v polovině první třetiny nechal lehce obrat o puk, a osamocený Ryan Smyth zvýšil po úniku už na  2:0 pro domácí. "Tohle tak zkušený hráč nemůže udělat," vztekal se po zápase Murray.

Murray: Modrý je z formy

Králové nakonec zápas prohráli 1:3 a ztratili další body důležité k postupu do play-off. "Modrý odvádí klubu už několik let skvělé služby a snad ještě bude, ale jeho současná forma není na takové úrovni, jakou od něj očekáváme," zdůvodnil Modrého absenci v posledních dvou zápasech Murray.

"Všechny jeho přednosti jsou náhle pryč. Jeho držení puku, defenzivní schopnosti, dá se říci, že celkově jeho hra teď za moc nestojí," nebral si Murray vůči Modrému servítky. Kouč předpokládá, že nebude českého beka stavět tři nebo čtyři zápasy, než se dá znovu dohromady.

Dříve byl nejvytíženějším hráčem

Svého herního poklesu v poslední době si je vědom i sám hráč. "Ani v nejmenším jsem nečekal, že by sezóna mohla končit takhle, jak z pohledu týmu i mne samotného. Je to samozřejmě frustrující, nikdo by to v kariéře nechtěl zažít. Jsem si vědom, že jako jeden z lídrů týmu na sebe musím vzít svůj díl odpovědnosti," přiznával Modrý.

Třiatřicetiletý Modrý patřil až do posledních zápasů mezi největší opory týmu. Na ledě trávil v průměru největší čas ze všech hráčů týmu a ve statistice +/- byl úspěšnější jen slovenský kanonýr Žigmund Pálffy. Po sezóně se Modrý stane volným hráčem.

Reklama

Související témata: