Hlavní obsah

Čeští Ďáblové Eliáš a Hrdina Letce nesestřelili

NEW YORK

Dvěma trefami během jediné minuty zdramatizovali čeští hokejisté ve službách Ďáblů z New Jersey úvodní zápas série play-off s Philadelphií. Obhájci trofeje prohrávali na začátku třetího dějství již 0:3, když se do černého trefil Patrik Eliáš a vzápětí Jan Hrdina. Jenže nikdo ze spoluhráčů se již nepřidal, Devils první utkání prohráli 2:3.

Článek

Philadelphii výborně zachytal Robert Esche, který přitom odehrál své první utkání v play-off. Navzdory tomu předvedl lepší výkon než ostřílený brankář hostů Martin Brodeur, vítěz tří Stanley Cupů.

Esche dlouho držel Ďábly na uzdě, na začátku třetího dějství posbíral již 32 zákroků a Philadelphie vedla o tři branky. Jenže pak se po domácích gólech Samiho Kapanena, Jeremy Roenicka a Keitha Primeaua trefili i hosté. A během 35 vteřin měli Letci náskok jen jediného gólu. Nejdříve dopravil kotouč za Escheho záda Eliáš, chvíli po něm Hrdina.

Domácí gólman se po výpadku znovu skvěle koncentroval a další ránu za svá záda nepustil. Na konci utkání mohl být spokojen. Zastavil 37 střel a jeho tým zvítězil 3:2. "Je to jenom začátek, svůj výkon nepřeceňuji. Ještě máme před sebou spoustu práce," zůstal Esche nohama na zemi.

Druhý zápas je na pořadu v sobotu, hraje se znovu ve Philadelphii.

Senátoři rozhodli ve druhé části

Ve čtvrtek se dařilo Čechům v dresu Ottawy. Senators vyhráli v Torontu 4:2 a na prvním triumfu v sérii se dvěma asistencemi podílel Martin Havlát, po jedné přihrávce si připsali Radek Bonk s Václavem Varaďou.

O osudu zápasu se rozhodlo v polovině druhé třetiny, kdy Ottawa nejprve při dvojnásobné početní výhodě vyrovnala díky Wade Reddenovi a v následné přesilovce pět na čtyři strhl vedení na stranu Senators Marián Hossa.

"Gól na 2:2 byl pro nás velmi důležitý," hodnotil střední útočník Ottawy Bryan Smolinski. "Když pak Marián Hossa dokázal dorazit svou vlastní střelu do sítě a dostat nás do vedení, už jsme zápas kontrolovali," dodal.

"Hrají opravdu skvěle, mají výbornou přesilovku," řekl o soupeři útočník Maple Leafs Gary Roberts. "Nesmíte jim dát příliš mnoho přesilových situací, jinak vás smetou."

Tampa smetla Ostrovany

Svého soupeře smetla v prvním utkání play off také Tampa Bay. Její brankář Nikolaj Chabibulin zneškodnil všech 30 střel New Yorku Islanders, a dovedl tak Lightning k vítězství 3:0. Na jednu branku vítězů přihrával Pavel Kubina.

Daleko dramatičtější byl zápas San Jose se St. Louis, který domácí rozhodli ve svůj prospěch až v 70. minutě. Jedinou branku zápasu vstřelil Niko Dimitrakos, když se trefil nad rameno brankáře Chrise Osgooda. Pro Dimitrakose to byl vůbec první gól v play off.

Východní konference
Toronto - Ottawa 2:4
Třetiny: 2:1, 0:2, 0:1. Branky: 4. Nieuwendyk, 19. McCabe - 31. a 42. Marián Hossa (na první Bonk a Havlát, na druhou Varaďa), 6. Smolinski, 31. Redden (Havlát). Zásahy brankářů: Belfour 30/26 - Lalime 17/15. Stav série: 0:1.
Tampa Bay - New York Islanders 3:0
Třetiny: 0:0, 2:0, 1:0. Branky: 32. a 51. Modin, 26. Roy. Střely na branku: 18:30. Zásahy brankářů: Chabibulin 30/30 - DiPietro 18/15. Stav série: 1:0.
Philadephia - New Jersey 3:2
Třetiny: 1:0, 1:0, 1:2. Branky: 11. Gagne, 24. Roenick, 44. Primeau - 44. Eliáš, 45. Hrdina. Zásahy brankářů: Esche 39/37 - Brodeur 26/23. Stav série: 1:0.
Západní konference
San Jose - St. Louis 1:0 v prodl.
Třetiny: 0:0, 0:0, 0:0 - 1:0. Branky: 70. Dimitrakos. Zásahy brankářů: Nabokov 26/26 - Osgood 29/28. Stav série: 1:0.

Reklama