Hlavní obsah

Hamrlík volný, Islanders nestačili v sérii na Tampu Bay

NEW YORK

Nejproduktivnější hráč základní části NHL Martin St. Louis rozhodl brankou v prodloužení pátečního zápasu play-off o postupu Tampy Bay přes New York Islanders do semifinále Východní konference. Lightning vyhráli v nastaveném čase 3:2 a v sérii 4:1 na zápasy.

Článek

Vyřazení Islanders znamená volno pro dalšího z kandidátů na místo v české reprezentaci pro mistrovství světa, obránce Romana Hamrlíka.

"Martina St. Louise snad ani nejde docenit," řekl kanonýrův trenér John Tortorella. "Snažím se najít slova, kterými bych popsal jeho přínos pro tým, ale nedaří se mi to. Stále odvádí skvělou práci, vždycky předvede něco navíc," dodal.

St. Louis, žhavý kandidát na zisk Hartovy trofeje pro nejužitečnějšího hráče NHL, se zatím dělí o první místo v tabulce střelců play-off s montrealským Alexejem Kovaljovem. Oba již ve vyřazovacích bojích skórovali čtyřikrát.

"Teď nezáleží na tom, proti komu budeme hrát," řekl hrdina pátečního utkání St. Louis. "Máme několik dní na odpočinek a co je ještě lepší, ukázali jsme, že máme formu, která nám jistě vydrží i v dalších sériích," hlásil sebevědomě.

Belfour potřetí s nulou

V kanadské 'Bitvě o Ontario' má po pátku Toronto blíže k postupu než Ottawa. Maple Leafs zvítězili v pátém zápase 2:0 a v sérii vedou 3:2 na zápasy.

Už třetí vychytanou nulu v prvním kole play-off získal gólman Ed Belfour, tentokrát k ní potřeboval 21 zákroků. Největší šanci překazit mu čisté konto měl slovenský forward Marián Hossa, Belfoura však zachránil obránce Ken Klee, který v pádu postrčil unikajícímu Hossovi puk rukavicí a Belfour šanci se štěstím zneškodnil.

"Je to velmi rychlý a šikovný hokejista," řekl o Hossovi Klee. "Snažil jsem se na něj vyvinout co největší tlak a spoléhal jsem na Eddieho (Belfoura), že případnou střelu chytí. Naštěstí trefila jeho hůl."

Trenér Ottawy Jacques Martin nebyl spokojen s přístupem a nasazením svých hráčů. "Sice jsme si vytvořili nějaké šance, ale v play off dáváte góly tak, že ryjete nosem led, nebojíte se chodit před branku a vydržíte rány od soupeře," řekl Martin.

Asistenci na druhou branku Javorových listů si připsal český obránce Tomáš Kaberle. Z týmu Toronta by kromě něj připadali pro českou reprezentaci v úvahu ještě Robert Reichel a Karel Pilař. Blíže k vyřazení je ovšem Ottawa, která by na šampionát mohla 'dodat' Martina Havláta, Radka Bonka či Václava Varaďu.

Toronto - Ottawa 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)
Branky: 42. Domi, 56. Nieuwendyk (T. Kaberle). Zásahy brankářů: Belfour 21/21 - Lalime 16/14. Stav série: 3:2 (zápasy 2:4, 2:0, 2:0, 1:4).
Tampa Bay - NY Islanders 3:2 pp (0:1, 2:0, 0:1 - 1:0)
Branky: 37. Taylor, 39. Fedotěnko, 65. St.Louis - 11. Kvaša, 48. Parrish. Zásahy brankářů: Chabibulin 26/24 - DiPietro 37/34. Konečný stav série: 4:1 (zápasy 3:0, 0:3, 3:0, 3:0).

Reklama

Související témata: