Hlavní obsah

Montreal zvrátil sérii, Calgary blahořečí Gelinasovi

NEW YORK

Hokejisté Montrealu Canadiens prohrávali ve čtvrtfinálové sérii Východní konference NHL s Bostonem už 1:3 na zápasy, přesto nakonec slavili postup. Po výhrách 5:1 a 5:2 dokázali vyhrát i rozhodující sedmý zápas (2:0) a postarali se o jeden z největších zvratů klubové historie. V dalších bojích pokračuje i Calgary, které v sedmém zápase porazilo Vancouver 3:2 v prodloužení.

Článek

Přesto, že jsme prohráli první zápas, a v sérii prohrávali už 1:3, nikdy jsme se nevzdali," prozradil tajemství úspěchu Montrealu ruský útočník Alexej Kovaljov. Velkou měrou k postupu týmu přispěl brankář Jose Theodore, který v posledních třech utkáních inkasoval jen třikrát a dnes vychytal svou první nulu kariéry v play-off.

"Úspěch týmu záleží z velké části na brankáři a my máme jednoho z nejlepších v lize," složil Theodorovi poklonu kouč Montrealu Claude Julien. Někdo ale také musí dávat branky, a tím byl v rozhodujícím zápase slovenský útočník Richard Zedník. V 51. minutě nejprve využil šikovnou přihrávku Kovaljova zpoza branky a osm vteřin před koncem pečetil výsledek střelou do opuštěné klece.

V semifinále Východní konference čeká nyní Montreal nejvýše nasazená Tampa Bay, pro Boston sezóna skončila. Znamená to, že jsou volní další hráči pro potřeby mistrovství světa v Praze a Ostravě. V případě českého týmu jde konkrétně o obránce Jiřího Šlégra.

Volný je i další zkušený hráč z litvínovské líhně Martin Ručinský a obránce Marek Malík. Jejich Vancouver totiž v sedmém rozhodujícím utkání nevyužil výhody domácího prostředí a prohrál s Calgary 2:3 v prodloužení. Vítěznou a postupovou branku vstřelil při přesilovce Martin Gelinas.

Do zápasu vstoupili lépe hosté, když skóre jako první otevřel Jarome Iginla v 33. minutě. Matt Cooke sice ve třetí třetině vyrovnal, ale Iginla při přesilové hře devět minut před koncem znovu dostal Calgary do vedení. Vancouver se  však nevzdal, těsně před koncem odvolal brankáře a Cooke šest vteřin před koncem znovu srovnal. Hned na začátku prodloužení ale domácí tým oslabil vyloučením za vysokou hůl Jovanovski a Gelinas v přesilovce nadvakrát překonal brankáře Aulda.

Calgary tak po dlouhých patnácti letech zlomilo své prokletí ve vyřazovací části. Naposledy totiž vyhrálo sérii play-off v roce 1989, kdy to tehdejší mužstvo Flames dotáhlo až k zisku Stanley Cupu. Nyní je v semifinále Západní konference čeká favorit z Detroitu.

Východní konference:
Boston - Montreal 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)
Branky: 51. a 60. Zedník. Zásahy brankářů: Raycroft 25/24 - Theodore 32/32. Výsledky předchozích zápasů: 3:0, 2:1P, 2:3, 4:3P, 1:5, 2:5. Konečný stav série: 3:4.
Západní konference:
Vancouver - Calgary 2:3P (0:0, 0:1, 2:1 - 0:1)
Branky: 48. a 60. Cooke - 33. a 51. Iginla, 62. Gelinas. Zásahy brankářů: Auld 28/25 - Kiprusoff 28/26. Výsledky předchozích zápasů: 5:3, 1:2, 2:1, 0:4, 1:2, 5:4P. Konečný stav série: 3:4.

Reklama