Hlavní obsah

Philadelphia a Tampa nezaváhaly ani podruhé

NEW YORK

Oba úvodní zápasy druhého kola Stanleyova poháru na domácím ledě dokázaly vyhrát hokejisté Philadelphie a Tampy Bay. Flyers v nedělním duelu přehráli Toronto 2:1 a v sérii vedou 2:0, stejné skóre v sérii si zajistili i hráči Tampy po výhře 3:1 nad Montrealem.

Článek

Hlavní postavou zápasu Philadelphie s Torontem byl opět gólman Robert Esche, kterému se podobně jako v předchozí sérii s New Jersey podařilo opět dokonale zastínit gólmana soupeře. Po Martinu Brodeurovi z New Jersey to nyní odnáší Ed Belfour.

Šestadvacetiletý Esche hraje v play-off v obrovské fazóně, z 205 střel pustil za svá záda pouhých jedenáct branek, v neděli si připsal dalších 26 úspěšných zákroků. "Vypadá, jako kdyby plnil misi dokazující, že je brankářem budoucnosti," řekl na adresu Escheho jeho spoluhráč Jeremy Roenick.

Nedělní zápas začal oboustranně opatrně a úvodní branka padla až v závěru první třetiny při přesilovce domácích, kdy konto brankáře Belfoura zatížil Donald Brashear. Torontu se sice podařilo po polovině utkání srovnat krok, poslední slovo ale měli opět domácí. V 49. minutě vstřelil při přesilovce vítězný gól Alexej Žamnov, když z úhlu trefil skulinu mezi betony gólmana Toronta.

Esche svůj tým podržel zejména ve druhé části, kdy se hosté - koneckonců úspěšně - snažili o vyrovnání. Toronto ve druhé třetině přestřílelo domácí celek 11:1, Esche se blýskl několika efektními zákroky, jednou přesto ale dovolil soupeři skórovat.

Série pokračuje na ledě Toronta ve středu.

Montreal poprvé prostřelil Chabibulina

Jistý výkon gólmana Nikolaje Chabibulina a pohotovost Vincenta Lecavaliera rozhodly o druhém vítězství Tampy Bay nad Torontem. Celek Lightning, jenž v první duelu série uštědřil kanadskému týmu čtyřgólový výprask, aniž by mu dovolil skórovat, zahájil mohutnou ofenzivu i v nedělním zápase a už v deváté minutě vedl o dvě branky.

Útočnou snahu domácích zbrzdil ještě v závěru první části při přesilovce Saku Koivu, na konci druhé třetiny už ale Tampa udeřila definitivně. Montrealský Cory Sarich se v posledních sekundách prostředního dějství pokoušel odpálit puk do středního pásma, jenže Lecavalier zachytil a svým druhým gólem rozhodl o výsledku.

Ve třetí třetině diváci v Tampě, mezi nimi i vrchní komisionář NHL Gary Bettman, gól neviděli a mohli tak vyprovodit domácí hokejisty na cestu do Montrealu nadšenými ovacemi. Série pokračuje v úterý na ledě Canadiens.

Play-off NHL - 2. kolo
Východní konference
Tampa Bay - Montreal 3:1 (2:1, 1:0, 0:0)
Branky: 3. a 40. Lecavalier, 9. Modin - 17. Koivu. Zásahy brankářů: Chabibulin 27/26 - Theodore 29/26.
Stav série: 2:0 (zápasy 4:0, 2:1)
Philadelphia - Toronto 2:1 (1:0, 0:1, 1:0)
Branky: 18. Brashear, 49. Žamnov - 34. Domi. Zásahy brankářů: Esche 27/26 - Belfour 24/22.
Stav série: 2:0 (zápasy 3:1, 2:1)

Reklama

Související témata: