Hlavní obsah

Tampa ve finále konference, Detroit srovnal v Calgary

NEW YORK

Kvapíkovým tempem dospěli do finále Východní konference hokejisté Tampy Bay. V sérii s Montrealem zvítězili ve čtvrtek počtvrté za sebou a nedovolili tak soupeři vyhrát jediné utkání. Nerozhodný stav 2:2 je v sérii mezi Calgary a Detroitem, Red Wings ve středečním duelu zvítězili na ledě kanadského celku 4:2.

Článek

Hráči Tampy umetli cestičku do konferenčního finále poprvé v jedenáctileté historii klubu v NHL, dosavadním maximem bylo vždy druhé kolo. "Co na to říct? Je to neuvěřitelný pocit, atmosféra takových zápasů je naprosto jedinečná," jásal po utkání Brad Richards z Tampy, jehož branka poslala Tampu v polovině zápasu do vedení.

Lépe přitom začal domácí zápas Montreal a už v šesté minutě překonal gólmana Chabibulina Niklas Sundström. Víc ovšem ruský brankář, který se může v letošním play-off pochlubit průměrem 0,99 gólu na zápas, soupeři nedovolil.

Ve druhé třetině naopak převzali taktovku hosté. Nejprve ve 32. minutě srovnal Dan Boyle a o šest minut později vstřelil vítěznou branku Brad Richards. Montreal ve zbytku utkání dělal, co mohl, svatyně Tampy byla ovšem zabetonovaná a domácí nakonec v závěru inkasovali ještě třetí gól při hře bez brankáře.

"Cesta za Stanley cupem je dlouhá, musíte vyhrát minimálně šestnáct zápasů. A hráči pociťují stále větší únavu," řekl kouč Tampy John Tortorella. "Doufám, že nám rychle vyřízená série s Montrealem umožní nabrat nové síly do dalších bojů," dodal kouč.

Detroit asi přišel o Cheliose

Na vítězství Detroitu v Calgary se podílel i Robert Lang, který si připsal bod za asistenci u třetího gólu. Red Wings si dobře uvědomovali, co by je čekalo v případě porážky. Náskok tří zápasů by se jim totiž proti urputně bránícím Flames těžko dotahoval. Kirk Maltby ale neponechal nic v náhodě a už po 26 sekundách poslal Detroit do vedení.

Ve druhé třetině skóroval ještě Boyd Devereaux, ale domácí během tří minut vyrovnali. Rozhodnutí přinesla polovina poslední třetiny, kdy se po spolupráci Langa s Thomasem Holmströmem poprvé v play-off střelecky prosadil Mathieu Dandenault. Jeho branka se nakonec ukázala jako vítězná, když Henrik Zetterberg skóroval v závěru do prázdné branky.

Detroitu bude asi v pátém zápasu v sobotu chybět zkušený obránce Chris Chelios, který laboruje se zraněnou rukou. Chelios nenastoupil už ve čtvrtek a Detroit tak hrál jen se šesti obránci. Páté utkání se hraje v sobotu v Detroitu.

Play-off NHL
Východní konference
Montreal - Tampa Bay 1:3 (1:0, 0:2, 0:1)
Branky: 6. Sundström - 32. Boyle, 38. Richards, 60. Modin. Zásahy brankářů: Theodore 23/21 - Chabibulin 28/27.
Konečný stav série: 0:4, postupuje Tampa (zápasy 0:4, 1:3, 3:4 pp, 1:3)
Západní konference
Calgary - Detroit 2:4 (0:1, 2:1, 0:2)
Branky: 26. Gelinas, 27. Nieminen - 1. Maltby, 23. Devereaux, 48. Dandenault (Lang), 60. Zetterberg. Zásahy brankářů: Kiprusoff 28/25 - Joseph 27/25.
Stav série: 2:2 (zápasy 2:1 pp, 2:5, 3:2, 2:4)

Reklama

Související témata: