Hlavní obsah

Detroit vyřazen, spálily ho Plameny

NEW YORK

Vítězové základní části NHL z Detroitu Stanleyův pohár nezískají. Hokejová Rudá křídla totiž nezvládla přelet nad Plameny z Calgary. Kanadský celek favorita poslal z kola ven po šesti utkáních, v pondělním posledním duelu vyhrál 1:0 v prodloužení a mohl se radovat. Vítězný gól vstřelil Martin Gelinas, gólman Mikka Kiprusoff si připsal 38 zákroků.

Článek

Celek z města motorů našlapaný hvězdami rozesmutnil Gelinas pouhých 47 vteřin před koncem prodloužení. Gelinasovi se podobný kousek povedl už podruhé. Přesnou ranou rozhodl také prodloužení sedmého utkání prvního kola s Vancouverem. Také jeho zásluhou nahlédnou Flames do finále Západní konference po dlouhých patnácti letech.

Gelinas se na brankovišti zmocnil volného kotouče a doklepl jej za záda Curtise Josepha. Nadšená domácí střídačka okamžitě explodovala nadšením a zasypala šťastného střelce v rohu kluziště. V hledišti zase křepčili a skákali radující se fanoušci.

"Řekli jsem si, že budeme na branku střílet a nahazovat co nejvíce puků a budeme se snažit chodit na dorážky. A splnili jsme to do puntíku," řekl Gelinas. "Naštěstí jsem byl v pravý čas na správném místě," dodal.

Neprůstřelný Kiprusoff

Calgary porazilo Detroit 1:0 i v sobotu, když se ujalo vedení 3:2 v sérii. Skvělé výkony odváděl gólman Kiprusoff, který udržel na uzdě výtečné střelce Red Wings (255 gólů v základní části soutěže, druhý nejlepší ofenzivní výkon NHL) a nepustil gól 149 minut a 11 vteřin. Naposledy se do sítě Calgary trefil Henrik Zetterberg 24 vteřin před koncem čtvrtého duelu. To bylo ale do prázdné svatyně...

"Bylo pár věcí, které se nám nedařily. Hlavně jsme nestříleli góly," prohlásil trenér Red Wings Dave Lewis. "Defenzivně jsme myslím už nemohli hrát lépe, a když už se soupeř dostal do šance, byl Curtis (Joseph) lepší, než si kdokoliv dokázal představit. Ale Curtis nemůže góly také dávat," posteskl si.

Calgary narazí ve finále Západní konference, které bude hrát poprvé od roku 1989, na vítěze série mezi San Jose a Coloradem.

Západní konference
Calgary - Detroit 1:0 v prodl.
Třetiny: 0:0, 0:0, 0:0 - 1:0. Branky: 80. Gelinas. Zásahy brankářů: Kiprusoff 38/38 - Joseph 44/43. Výsledky předcházejících zápasů: 2:1 v prodl., 2:5, 3:2, 2:4, 1:0. Konečný stav série: 4:2.

Reklama

Související témata: