Hlavní obsah

Gagne vybojoval pro Philadelphii sedmý zápas

NEW YORK

Hokejisté Philadelphie Flyers porazili v šestém utkání finále Východní konference NHL Tampu Bay 5:4 v prodloužení a poslali tak sérii k sedmému rozhodujícímu zápasu. Ten je na programu v sobotu na ledě Tampy. Jeho vítěz se utká o Stanleyův pohár s Calgary Flames, které do finále nejslavnější hokejové soutěže postoupilo ve čtvrtek.

Článek

Philadelphia vyrukovala na soupeře s nově poskládaným útokem Keith Primeau, Simon Gagne, Jeremy Roenick, a to se ukázalo jako geniální tah. Primeau dal dvě branky, stejně jako Gagne, který utkání rozhodl gólem v prodloužení.

Nový útok řádil

Nejdůležitější moment večera začal u Primeaua, jehož střela trefila českého beka ve službách Tampy Bay Pavla Kubinu a odrazila se k Roenickovi. Ten vystřelil a puk tentokrát doputoval ke Gagnemu, který jej už protlačil do sítě.

"Puk mi spadl přímo na hokejku a já jsem vystřelil, co nejtvrději to šlo," popsal rozhodující moment duelu Gagne. Velmi si pochvaloval složení svého nového útoku: "Byl jsem nadšený, když jsem se ráno dozvěděl, že trenér dal dohromady tuhle řadu." Spokojený se svým počinem byl i kouč Ken Hitchcock: "Celý útok hrál neuvěřitelně dobře," chválil své svěřence.

Tampu dělily od finále necelé dvě minuty

Philadelphia sice vedla 2:1 a 3:2, když se za Tampu dvakrát trefil Vincent Lecavalier a za Philadelphii vedle Gagneho a Primeaua skóroval také Sami Kapanen, ale v závěru druhé třetiny otočil skóre na 3:4 další dvougólový střelec večera Ruslan Fedotěnko.

Vedení Tampa držela až do samého závěru třetí třetiny. Od postupu do finále Stanley Cupu ji dělila minuta a 49 sekund, když Primeau vynutil vyrovnávací brankou prodloužení. "Je to zklamání, zvláště když jsme byli tak blízko," prohlásil smutně Lecavalier. "Možná jsme měli v třetí třetině hrát aktivněji," dodal.

Hitchcock: Nikdy se nevzdáváme!

I v prodloužení byla ovšem znovu aktivnější Philadelphia, která v tomto úseku hry přestřílela Lightning 10:5. Možná i díky tomu se k ní v nastaveném čase znovu přiklonilo štěstí: Gagneho vítězná branka padla minutu a 42 sekund před čtvrtou sirénou. "Tenhle tým má zvláštní sílu. Nikdy se nevzdává," podotkl Hitchcock.

Tampa Bay si ovšem rovněž nechce připustit možný neúspěch. "Pokud vyhrajeme sedmý zápas, není proč se trápit dnešní porážkou," prohlásil střední útočník Lightning Tim Taylor. "Jen si teď nesmíme sednout do letadla a propadnout sklíčenosti a rozladění," dodal odhodlaně.

Východní konference - finále:
Philadelphia - Tampa Bay 5:4 v prodloužení (2:1, 1:3, 1:0 - 1:0)
Branky: 8. a 79. Gagne, 18. a 59. K. Primeau, 33. Kapanen - 2. a 21. Lecavalier, 36. a 38. Fedotěnko. Zásahy brankářů: Esche 29/25 - Chabibulin 43/38.
Předcházející zápasy: 1:3, 6:2, 1:4, 3:2, 2:4. Stav série: 3:3.

Reklama

Související témata: