Hlavní obsah

Calgary a Tampa svedou boj o Stanleyův pohár

Hokejový svět již zná jména obou finalistů severoamerické soutěže o nejcennější triumf - Stanleyův pohár. Bleskům z Tampy Bay se poprvé v historii podařilo probojovat do finále NHL, kde je očekává tým Calgary Flames. Tampa v sobotu doma ve finále porazila Východní konference Philadelphii 2:1 a zvítězila v sérii 4:3.

Článek

Na slavný Stanleyův pohár se tak letos opět dostane české jméno: buď calgarského brankáře Romana Turka nebo obránců Tampy Pavla Kubiny a Stanislava Neckáře. Ten však v sobotu nenastoupil.

Hvězdou utkání, které v zaplněné hale sledovalo rekordních 22 tisíc fanoušků, byl domácí Brad Richard, který přihrál na oba góly Tampy. V 17. minutě po jeho akci v přesilovce dorazil puk do branky Ruslan Fedotěnko, v druhé třetině pak zvýšil vedení domácího mužstva Fredrik Modin.

Hanzuš zajistil drama

O chvíli později se o drama na hřišti postarali Flyers. Nahrávku po vhazování Slováka Michala Handzuše perfektně trefil zápěstím zadák Kim Johnsson a vstřelil důležitý gól. Za stavu 2:1 Flyers bojovali, ale překonat brankáře Nikolaje Chabibulina se jim znovu nepodařilo.

Tampa tak poprvé za dvanáct let svého působení v lize postoupila do finále. "Mezi druhou a třetí třetinou spousta kluků připomínala, že nesmíme dopustit to, co se stalo v minulém zápasu," řekl Vincent Lecavalier.

Tampa ve čtvrtek ve Filadelfii držela těsné vedení až do samého závěru třetí třetiny, minutu a 49 sekund před koncem ale Primeau vyrovnal. "Když zbývalo do konce pět minut, byl jsem pěkně nervózní," přiznal Lecavalier.

Finálová série začne v úterý v Tampě.

Statistika finále Východní konf.:
Tampa Bay - Philadelphia 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)
Branky: 17. Fedotěnko, 25. Modin - 31. Johnsson. Střely na branku: 32:23. Diváci: 22.117.
Výsledky před. zápasů: 3:1, 2:6, 4:1, 2:3, 4:2, 4:5 v prodl.
Konečný stav série: 4:3

Reklama

Související témata: