Hlavní obsah

Hrozba stávky v NHL trvá, další jednání neúspěšné

Ani nejnovější jednání mezi zástupci kanadskoamerické NHL a hráčské asociace NHLPA nepřiblížila obě strany k dohodě. Napsala to ve středu zámořská média. Nadále tak hrozí, že příští ročník neslavnější hokejové soutěže postihne výluka a haly zůstanou prázdné. Termín kolektivní smlouvy vyprší 15. září, den po finále Světového poháru.

Článek

Pokud nedojde k nové dohodě, brány přípravných kempů všech třiceti týmů v NHL zůstanou zavřeny. "Věřím, že každý dialog je dobrý," prohlásil komisionář NHL Gary Bettman na tiskové konferenci v Tampě před úvodním utkáním Stanleyova poháru.

"Přestože úterní schůzka nepřinesla v dosavadní situaci žádné podstatné změny, jedná se o další krok v naší snaze dojít k řešení. V procesu, který, jak věřím, skončí podpisem nového kontraktu tak, aby ročník 2004/2005 nebyl ohrožen," dodal. "Nemůžeme dále fungovat podle stávajících podmínek. Pokud se podíváte na naši finanční situaci, pochopíte, že nemáme jinou možnost," argumentoval Bettman.

Právě svízelná ekonomická situace je jádrem sporu zainteresovaných subjektů. Podle nezávislé studie kluby v sezóně 2002/2003 zaznamenaly úhrnnou ztrátu 273 milionů dolarů (více než sedm miliard korun), jen jedenáct z třicítky týmů hospodařilo se ziskem.

Týmy: Hráčům platíme 3/4 z výdělku!

Mužstva sice vydělala téměř dvě miliardy dolarů (zhruba 52 miliard korun), tři čtvrtiny z této částky však musela vyčlenit na platy hráčů, což je nejvyšší číslo ze všech čtyř v zámoří nejpopulárnějších sportů. Například v basketbalové NBA jde na mzdu hráčům jen 58 procent z vydělané sumy.

Představitelé hráčských odborů výsledky studie zpochybnili a označili je za 'iniciativu z oblasti public relations'. "Jakékoliv úvahy o její nezávislosti jsou naprosto scestné," prohlásil již před časem výkonný ředitel hráčské asociace Bob Goodenow. Podle něho jsou příjmy jednotlivých klubů vyšší, než uvádí analýza hospodaření.

Platy vzrostly trojnásobně

Klubům jde o racionální a spravedlivý poměr mezi příjmy a výdaji. Z tohoto důvodu usilují o zavedení tzv. platových stropů, kterými by mohly dosáhnout zamezení nárůstu finanční spirály. Za uplynulých deset let vzrostl průměrný plat v NHL z 572 000 dolarů na 1,79 miliónu.

Představitelé NHLPA však jakékoliv požadavky ohledně zavedení platových stropů odmítají a pohrozili, že jsou připraveni na rok - a případně i déle - pověsit brusle na hřebík. Naposledy se v NHL nehrálo před deseti lety. Výluka soutěže se tehdy protáhla na 103 dní a základní část se zkrátila z tehdejších 84 zápasů na osmačtyřicet.

Reklama