Hlavní obsah

Tampa vrátila Calgary porážku a srovnala sérii

TAMPA BAY (USA)

Úspěšná série hokejistů Calgary na ledě soupeře v play-off NHL skončila. Po pěti výhrách v řadě zastavili jejich tažení hráči Tampy Bay a vítězstvím 4:1 zároveň srovnali stav finále Stanleyova poháru na 1:1. O branky vítězů se podělili Ruslan Fedotěnko, Brad Richards, Dan Boyle a Martin St. Louis.

Článek

Svěřenci trenéra Johna Tortorelly stáli před obtížným úkolem, další prohra v domácím prostředí by totiž jejich naděje na historický zisk Stanleyova poháru pořádně vzdálila. Složitou situaci však zvládli bravurně. Už brzy po zahájení hry se za brankou Flames skvěle uvolnil Vincent Lecavalier a přihrál Cullimoreovi, po jehož střele nadvakrát doklepl puk za záda gólmana hostí Fedotěnko. Ukrajinský křídelník se v letošním play off trefil už podesáté.

Rozhodl začátek poslední třetiny

Vedoucí gól domácí uklidnil. Vyhrávali řadu vhazování, skvěle bránili a hosté se v úvodní třetině nezmohli na odpověď ani v jedné ze čtyř přesilových her. Na začátku druhého dějství mohl přidat pojistku Richards, ale finský brankář Calgary Miikka Kiprusoff si s jeho nájezdem poradil, na druhé straně trefil ve vyložené příležitosti Clarke domácího brankáře Nikolaje Chabibulina jen do ramena a Ville Nieminen přesnou Nilsonovu přihrávku minul.

O všem rozhodl úvod třetího dějství. Tampa sice nejprve promarnila 46 sekund trvající výhodu v pěti proti třem, ale chvíli poté se dostal k odraženému kotouči Richards a zvýšil domácí vedení. O pouhou minutu a devět sekund později přidal bez přípravy třetí úspěch zadák Boyle, jenž se po prvním zápasu musel smířit nejen s prohrou, ale i s faktem, že mu během utkání zničil požár třetinu jeho dvoupatrového domku, vybavení i spoustu cenností.

Bitky už Calgary nevyhecovaly

Třígólové manko hokejisty Calgary rozběsnilo. Ference dokonce shodil rukavice a pobil se se Stillmanem, vzápětí si to rozdali Simon s Royem a Dingmanem. V přesilovce pět na tři se počtvrté trefil St. Louis a upevnil svoje vedoucí postavení v soutěži produktivity, čestný úspěch poražených zaznamenal Nieminen až v sedmé početní výhodě Calgary v tomto utkání.

Nervozita však z ledu nezmizela ani za rozhodnutého stavu. Dvanáct sekund před koncem krosčekoval Gelinas Kubinu tak mocně, že o českého obránce zlomil hokejku a ještě po závěrečné siréně si dvojičky hráčů ručně vyřizovaly účty. Popral se i Kubina, svého protivníka Kobasewa však snadno zpacifikoval.

Série hraná na čtyři vítězná utkání pokračuje v sobotu a v pondělí v Calgary.

Tampa Bay - Calgary 4:1 (1:0, 0:0, 3:1)
Branky a nahrávky: 8. Fedotěnko (Cullimore, Lecavalier), 43. Richards (Andreychuk, St. Louis), 44. Boyle (Richards, Stillman), 46. St. Louis (Lecavalier, Andreychuk) - 53. Nieminen (Donovan, Regehr). Zásahy brankářů: Chabibulin 19/18 - Kiprusoff 31/28
Rozhodčí: Walkom, Watson - Murphy, Scapinello. Vyloučení: 10:12, navíc Stillman a Roy 5 min., Kubina 10 min., Dingman 10 min. a do konce utkání - Ference a Simon 5 min., Kobasew a Simon 10 min., Gelinas do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 22.222.
Stav série: 1:1.

Reklama