Hlavní obsah

Tampa jediným gólem srovnala sérii

CALGARY

Hokejisté Calgary doplatili na nedisciplinovanost a Tampa Bay díky výhře 1:0 na ledě Flames srovnala stav finálové série Stanleyova poháru na 2:2 na zápasy. Již v třetí minutě rozhodl při přesilové hře pěti proti třem Brad Richards, který si připsal rekordní sedmou vítěznou trefu v play-off. Nikolaj Chabibulin pochytal 29 střel a udržel páté čisté konto.

Článek

V utkání nenastoupil žádný český hokejista. Na lavičce zůstala již tradičně brankářská dvojka Calgary Roman Turek, v dresu Tampy Bay opět nehrál Stanislav Neckář a poprvé v play off chyběl také zraněný Pavel Kubina. Přesný důvod jeho absence zámořské zdroje nezveřejnily, pouze připomněly, že v sobotním utkání inkasoval tvrdý zákrok od Chucka Kobasewa.

Kouč John Tortorella musel oželit i start ukrajinského střelce Ruslana Fedotěnka, na kterého si rovněž v třetím duelu vyšlápl Robyn Regehr.     Tým z Floridy se snažil od úvodu smazat manko jedné výhry na Calgary a navázat na sérii, kterou drží od března. Od té doby totiž Tampa Bay neprohrála dva zápasy za sebou.

Domácí soupeři situaci v úvodu utkání usnadnili. Při střelách Dava Andreychuka a Dimitrije Afanasenkova byl ještě brankář Miikka Kiprusoff úspěšný, ale pak na trestnou lavici putovali zároveň Mike Commodore a Chris Clark a hráči Lightning výhodu dvou mužů v poli zužitkovali.

Jediným střelcem Richards

Po 56 vteřinách početní převahy zamířil přesně k tyči Brad Richards a vstřelil svou desátou branku v letošním play off. Sedm z nich bylo vítězných a opora Tampy tak překonala rekord, o který se dosud dělila s Joem Sakikem a Joem Nieuwendykem.

Calgary mělo možnost vyrovnat v páté minutě, jenže přečíslení dvou na jednoho zakončil Martin Gelinas nepřesnou střelou. Lepší muška chyběla i Jordanu Leopoldovi při vyloučení Vincenta Lecavaliera a cíl nenašla ani Gelinasova teč při Afanasenkově trestu.

Vládla obrana

Poté čelil sérii střel Tampy Kiprusoff, ale závěr úvodní části patřil opět Flames. Dokonce v oslabení se totiž dostal před Chabibulina Ville Nieminen, ale kličku nedotáhl. Potom ještě ruský gólman vystrašil své spoluhráče, když před ním v zdánlivě lehké situaci skočil puk a Chabibulin ho vytlačil jen těsně vedle levé tyče.

Zatímco v úvodní části měli oba brankáři plné ruce práce a mířilo na ně po dvanácti pokusech, v druhé třetině vynikala spíše defenzivní práce. Pokud se totiž útočníci hráči dostali přes urputně bránící soupeře, obránci jejich střely často zblokovali. Iginla při šanci v úvodu nestačil zamířit přesně.

Brankáři předváděli své umění

Tampě zase nepomohlo k většímu náporu ani vyloučení Krzysztofa Oliwy. Po polovině zápasu šancí opět přibylo. Bek Leopold po Iginlově přihrávce však tvrdou střelou mezi kruhy také těsně minul. Na druhé straně v nadějně situaci nenapodobil Richards svou gólovou střelu a trefil jen Kiprusoffovu hruď.

Kanadskému celku se nedařilo dlouho ohrozit branku Lightning ani v závěrečné části. Paradoxně největším ohrožením Chabibulina zůstávala Richardsem sražená přihrávka na vlastní branku. Naopak Kiprusoff měl plné ruce práce s udržením pouze jednogólové ztráty po dorážce Tima Taylora.

Nieminenův faul zhasl naděje

Naděje Calgary snížil čtyři minuty a dvanáct sekund před koncem faulem u mantinelu na Lecavaliera Nieminen. Finský reprezentant dostal trest na pět minut a do konce utkání, tým Darryla Suttera tak dohrával v oslabení.

Přesto nechal Chabibulinovu lapačku vyniknout ranou od modré čáry Craig Conroy. Ani závěrečná power však na stavu nic nezměnila a Calgary vyrovnalo se šesti domácími porážkami v jednom play off rekord NHL. Stejnou bilanci mělo v historii pět týmů, ale žádný z nich nedosáhl na triumf ve Stanleyově poháru. Série tak bude pokračovat ve čtvrtek v Tampě a jistě i v sobotu v Calgary.

Calgary - Tampa Bay 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)
Branka a nahrávky: 3. Richards (Andreychuk, Boyle). Rozhodčí: Watson, Fraser - Murphy, Wheler. Vyloučení: 4:2, navíc Nieminen (Calgary) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Zásahy brankářů:  Kiiprusoff 24/23 - Chabibulin 29/29. Diváci: 19.221.
Stav série: 2:2.

Reklama