Hlavní obsah

Tampa si poradila ve finále i bez Kubiny

CALGARY

Stav finálové série Stanleyova poháru mezi Tampou Bay a Calgary je po čtyřech zápasech vyrovnaný 2:2, o vítězi trofeje tak musí rozhodnout ještě minimálně dvě utkání. Čtvrtý zápas na ledě Calgary se musel obejít bez českých hokejistů. Na lavičce zůstal již tradičně brankář Calgary Roman Turek, a poprvé v play off chyběl zraněný obránce Tampy Pavel Kubina.

Článek

Kubinu v sobotním třetím duelu trefil loktem do hlavy Martin Gelinas a český obránce je stále otřesen. Jeho místo v obraně zaujal slovenský útočník Martin Cibák. Kouč John Tortorella musel oželet i start Ruslana Fedotěnka, na kterého si rovněž v třetím duelu vyšlápl Robyn Regehr. Ukrajinského střelce nahradil Ben Clymer.

"Oba kluci odvedli velmi dobrou práci," chválil Cibáka s Clymerem spoluhráč Chris Dingman. "Nehráli ani zápas několik týdnů, jestli ne měsíc, a zvládli to skvěle. Jejich výkony měly pozitivní vliv na celý tým."

Vítězný střelec Richards

Tampa nakonec zvládla zápas i s novými tvářemi, o vítězství 1:0 rozhodla trefa Brada Richardse už ve třetí minutě. "Nechtěl jsem střílet na lapačku, protože vím, že tam má Kiprussoff silné místo. Pak jsem ale sklonil hlavu a snažil se vystřelit tak tvrdě, jak jen jsem byl schopen," popisoval po utkání Richards vítězný gól.

V letošním play-off vstřelil svou desátou branku, sedm z nich bylo vítězných. Opora Tampy tak překonala rekord, o který se dosud dělila s Joem Sakikem a Joem Nieuwendykem. "V tu chvíli jsem se rozhodně nestaral o to, jestli můj gól bude na výhru stačit. Jen jsem si pomyslel, jak je důležité, že jsme využili přesilovku a ujali se vedení," konstatoval Richards.

Chabibulinův pátý shotout

Hokejisté Tampy mohou za vítězství velkou měrou poděkovat také brankáři Nikolaji Chabibulinovi, který v play-off vychytal páté čisté konto. "Nik dnes odvedl skvělou práci, speciálně při přesilovkách Flames," ocenil výkon ruského gólmana zadák amerického celku Jassen Cullimore. "Předvedl řadu výborných zákroků právě v těch nejdůležitějších okamžicích. Stejně jako Brad Richards, který se znovu trefil v pravou chvíli. To je přesně to, co jsme potřebovali," mnul si ruce nad vyrovnáním série.

Poslední šanci Calgary zvráti stav zápasu zmařil čtyři minuty a dvanáct sekund před koncem faulem u mantinelu na Lecavaliera Ville Nieminen. Finský reprezentant dostal trest na pět minut a do konce utkání, tým Darryla Suttera tak dohrával v oslabení. "Rozhodně jsem nechtěl soupeře zranit," hájil se finský útočník. "Lecavalier stál jen kousek od hrazení a zrovna se otočil, když jsem souboj dohrával."

Reklama