Hlavní obsah

Zraněný Kubina by chtěl ještě naskočit na led

PRAHA/TAMPA BAY

Jediný český hokejista, který se objevil na ledě v letošním finále Stanleyova poháru, obránce Tampy Bay Pavel Kubina, nečekaně vynechal čtvrté utkání série. Do zápasu v Calgary jej nepustil lékař. Urostlý bek byl otřesen z předchozího utkání, kdy si na něj důrazně vyšlápl útočník Martin Gelinas a trefil ho loktem do hlavy.

Článek

"Nemělo cenu ani pokoušet osud. Nebyl jsem stoprocentně fit a nechtěl jsem riskovat," vykládal do telefonu Kubina. "Teď je ale v sérii kratší pauza, tak se snad dám do pořádku a budu zase hrát. Ještě bych rozhodně chtěl ve finále naskočit na led. Sledovat utkání jen z hlediště je největší utrpení. Klub je blízko obrovskému úspěchu a já nechci stát stranou," doufal odchovanec Vítkovic.

Oba fináloví protivníci jsou na tom nyní stejně. K zisku nejcennějšího poháru na světě jim scházejí jen dvě výhry. Menší výhodu by mohly mít právě Blesky z Tampy, které by případný poslední duel hrály na svém ledě, ale doma už ztratili oba finalisté.

V play-off se to hodně řeže, to je normální

"Dvě výhry se zdají vzhledem k vyrovnanosti série dost, na druhou stranu máme v nohách přes sto zápasů, a tak jsme hrozně blízko vysněnému cíli," poznamenal Kubina. Pokud by došlo na sedmý zápas, pak by už Tampa Bay měla s duelem o všechno své zkušenosti. Ve finále konference porazila 4:3 na zápasy Philadelphii.

"Byla to podobná série, soupeř hrál taky hodně tvrdě, ale prostě je běžné, že v play-off NHL se to pořádně řeže. Sedmé zápasy jsou psychicky hodně náročné, ale před soubojem s Flyers bylo v naší kabině cítit veliké odhodlání. Tampa dosud nikdy nic nevyhrála, je to teď na nás," potvrdil.

Palce drží přítelkyně

Pokud je Kubina v pořádku, dopřávají mu trenéři dost prostoru na ledě. Obvykle je také nasazován na elitní formaci soupeře, takže teď má práci s famózním kanonýrem Flames Jaromem Iginlou. "Je to výborný útočník, který umí skórovat z každé pozice. Calgary mají skvělou první formaci. Tu si musíme pohlídat. Zdá se mi, že naší výhodou by měla být asi větší vyrovnanost mužstva, dvě pětky máme hodně silné a to by mělo být znát," věřil.

Přímo na Floridě mu drží palce přítelkyně Andrea, která ale nejela do Calgary a zůstala doma s otcem, manažerem Vítkovic Františkem Černíkem. "Celá Florida žije hokejem, dokonce psali v novinách, že takové šílenství tu nepropuklo, ani když místní tým v americkém fotbalu vyhrál svou soutěž. Je to pro nás veliká motivace, nechceme fanoušky zklamat," usmál se Kubina.

Dorazí Stanley Cup do Janovic?

Velice emotivně prožívá celou sérii i majitel klubu Bill Davidson. "Zatímco jsme postup do finále moc neslavili a dali si jen pár piv, on byl pořádně naměkko. Zažívá superrok, i jeho další klub, basketbalisté Detroitu Pistons, jsou totiž ve finále NBA," popisoval rodák z Janovic, kterému v obci na Frýdecko-Místecku fandí spousta přátel. "Moc všem děkuji. Snad jim tu trofej přivezu v létě domů ukázat."

Pokud by se mu podařilo získat Stanleyův pohár, nechtěl srovnávat, zda by jej stavěl výš než olympijské zlato z Nagana. "To je něco jiného. Na klubové úrovni není nic těžšího než vyhrát NHL, protože musíte odehrát obrovskou řadu zápasů. V reprezentaci jsou to maximálně dvoutýdenní turnaje, jenže zase hrajete za svou zemi, což je něco úžasného. To jsou opravdu podle mě neporovnatelné věci," uzavřel dvojnásobný mistr světa.

Reklama

Související témata: