Hlavní obsah

Sedmé zápasy vyhrávají domácí, co na to Calgary?

NEW YORK

Drama až do posledního souboje, takový je i letos souboj o Stanleyův pohár pro nejlepší celek NHL. Kdo s koho? Získá váženou hokejovou trofej po jedenácti letech znovu Kanada, kterou reprezentují hráči Calgary, nebo se zásluhou Tampy Bay bude slavný pohár smažit ve výhni floridského slunce? Rozhodne sedmý duel, který je na pořadu v noci na úterý.

Článek

Tým z Floridy má výhodu domácího prostředí. Toho už loni v rozhodujícím zápase využilo New Jersey v souboji s Anaheimem, stejně tak i Colorado, které v roce 2001 zdolalo New Jersey.

"Sedmý finálový zápas Stanley Cupu, to je vzrušující," těší se kapitán Calgary Jarome Iginla. Jeden z hlavních kandidátů na Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off přiznal, že se mu splní dětský sen. "Většina z nás to napodobovala, když jsme hráli jako malí kluci hokej venku. A teď si v takovém utkání zahrajeme, řada z nás vůbec poprvé," dodal Iginla.

Skvělým vyvrcholením bude dnešní duel pro kapitána Tampy Bay Dava Andreychuka. Čtyřicetiletý útočník nastoupí ke svému 1759. zápasu v kariéře v základní části a play-off dohromady a má šanci získat poprvé prsten pro vítěze Stanleyova poháru.

"Snil jsem o tom, abych byl v takové situaci. Nemohu si nic víc přát. Mohu vyhrát jeden zápas a získat Stanley Cup," podotkl hráč, který si poslední duel série zahrál již desetkrát.

Calgary je postrachem domácích týmů

Ve vyrovnané sérii Tampa stále dotahuje jednozápasový náskok soupeře, tentokrát už si nemůže dovolit se soupeřem prohrát. Dramatický vývoj graduje - pátý zápas rozhodlo v Tampě na konci prvního prodloužení ve svůj prospěch Calgary, na kanadské půdě se zase radovala v neděli v úvodu druhého nastavení Tampa.

Dnešní rozuzlení bude sledovat vedle televizních diváků více než 20 tisíc příznivců ve prodaném St. Pete Times Forum a také fanoušci Flames na velkoplošné obrazovce v jejich domácím stánku Saddledomu.

Sedmý finálový zápas Stanleyova poháru v historii vyhrál ve dvanácti případech ze čtrnácti domácí klub. Calgary se však na hřištích soupeřů daří a s deseti výhrami venku v letošním play-off vyrovnalo rekord NHL hokejistů New Jersey Devils z let 1995 a 2000.

Životní šance

"Zdá se, že jakmile hrajeme venku, cítíme se dobře," podotkl útočník Martin Gelinas, jenž může cítit křivdu po neuznané brance za stavu 2:2 v nedělním utkání.

Sám však podotýká, že hráči musí na všechno zapomenout. "Doma jsme možná byli rozptýleni vším, co se dělo okolo nás. Teď budeme mít čisté hlavy a rychlé nohy," doplnil Gelinas.

Na kontě má již vítězství ve Stanleyově poháru z roku 1990 s Edmontonem a také dvě prohraná finále - v roce 1994 s Vancouverem v sedmém utkání a v roce 2002 s Carolinou.

Tampa Bay dokázala vrátit sérii na vlastní led a nyní bude chtít výhodu, kterou si vybojovala v základní části, využít. "Bude to obrovská zkušenost. Sedmý zápas finále je pro hráče životní šance. Nebudeme v zápase našlapovat po špičkách a na soupeře vlítneme," varoval trenér John Tortorella.

Reklama

Související témata: