Hlavní obsah

Kubina trumfl zbojníka Ondráše

Josef GabzdylPrávo

Zatím jediným slavným rodákem se mohla pochlubit beskydská víska Janovice na Frýdecko-Místecku - zbojníkem Ondrášem. Loupežníkovi ze začátku 18. století, který 'bohatým bral a chudým dával', ale ve čtvrtek přibyla zdatná konkurence. Zásluhou obránce Tampy Bay Pavla Kubiny totiž do Janovic dorazí slavný Stanleyův pohár.

Foto: PRÁVO/Josef Gabzdyl

Starosta Janovic Milan Beneš se zatím může pochlubit jen darovanou figurkou Kubiny. Na rodáka a pohár se ale už hodně těší.

Článek

Pohár, po němž touží všichni hokejisté světa, v tak malé obci snad ještě nikdy nebyl. Každý z hráčů vítězného týmu má totiž právo vzít Stanley Cup na jeden den kamkoliv chce.

"Jeden zastupitel se díval na Galaxii, takže hned ráno volal, že pohár je doma. Jinak jsme finále nesledovali, v horách s bídou chytíme ČT 1 a Novu," vysvětluje starosta Janovic Milan Beneš. Jak přiznává, na Stanley Cup by si rád sáhnul. "Snad ho Pavel přiveze, byla by to pro nás velká sláva," usmívá se starosta obce s 1 700 obyvateli.

Kubina chodil v Janovicích od první do čtvrté třídy. Například učitelka Libuše Kuboňová si ho moc dobře pamatuje. "Byl to hodný a milý kluk se smyslem pro humor, který se snažil mít co nejlepší prospěch. Pak odešel do frýdecko-místecké školy," vzpomíná.

Pro děti je výhra jejich rodáka událostí číslo 1. Při dotazu v třídě páťáků, kdo si bude chtít pohladit pohár, vyletí všechny ruce nahoru. Jistotu určitě má 11letá Kubinova neteř Denisa Rajnochová. "Za strýcem Pavlem jsem na Floridě byla před časem. Teď se bude určitě hodně oslavovat," říká. To potvrzují i ostatní žáci. "Všichni se oblečeme jako hokejisti," křičí jeden přes druhého.

Pamětní deska nebo vítací tabule?

Ředitel školy Miloslav Chrobák shání Kubinovu mailovou adresu a plánuje změnu nástěnky z oslav ligového titulu fotbalistů Baníku Ostrava na triumf janovického rodáka. Přidává se další z učitelů Milan Pavelek: "Pavel si moc přál, aby si na mošnovské letiště dojel pro pohár a ukázal ho lidem. Dětem jsem na hodinách dějepisu říkal, že Janovice mají šanci na historický sportovní okamžik."

Vesnicí se už šíří nápady, že by měl mít Kubina pamětní desku nebo před vjezdem do obce musí stát tabule s nápisem: Vítají vás Janovice - obec mistra světa i vítěze NHL Pavla Kubiny a zbojníka Ondráše.

Rodný dům je zatím nyní opuštěný, Kubinovi odjeli za synem do USA, v nedaleké novostavbě ale bydlí Pavlova sestra Andrea Portová. "S bratrem jsem už mluvila, je nesmírně šťastný. Konečně se dočkal," neskrývá spokojenost a prozrazuje , že v rodině budou dva důvody k oslavě: "Pavlův triumf a já už mám termín porodu. Pavel zopakoval, že pohár do Janovic opravdu přiveze."

Reklama

Související témata: