Hlavní obsah

Hašek: Mám po hokeji větší hlad než loni

PRAHA

Před rokem se brankáři Dominiku Haškovi honily hlavou sny o vydařeném comebacku završeném ziskem dalšího Stanley cupu. Z jeho plánů však zbyly částečně i vinou zdravotních problémů ruiny. Přesto, nebo snad právě proto, se o to pečlivěji připravuje na nadcházející sezónu. A to bez ohledu na to, že slavné NHL hrozí výluka a není jasné, kdy, a zda vůbec, začne.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Dominik Hašek

Článek

"Cítím po hokeji ještě větší hlad než loni," přiznal šestinásobný držitel Vezinovy trofeje pro nejlepšího gólmana NHL na úterní tiskové konferenci v Praze u příležitosti celostátní akce sportovních škol v hokejbalu, nad níž Hašek převzal patronát. "Dva roky jsem v podstatě pořádně nechytal a mám velkou chuť se na další ročník pořádně připravit," vysvětlil.

Devětatřicetiletý hrdina olympijského turnaje v Naganu naposledy odchytal zápas 8. prosince loňského roku za Detroit. Dres "Rudých křídel" mu bolavá třísla dovolila v uplynulém ročníku obléknout jen ve 14 zápasech. Začátkem února Hašek sezónu definitivně ukončil a o dva měsíce později se v Praze podrobil operaci.

Zahájil dvoufázový trénink

"Zdravotně se cítím dobře, velmi dobře," tvrdil Hašek při úterním setkání s novináři. Tento týden zahájil pod dohledem svého kondičního trenéra dvoufázovou přípravu a navzdory dlouholetým zásadám se v průběhu léta nasouká do brankářské výstroje a bude se i v tuzemsku připravovat na ledě. "I to o něčem svědčí, i když některé věci ještě raději dělám jen na devětadevadesát procent. Na papíře už mám všechno naplánováno až do půlky srpna," přiblížil detaily.

Haškův agent Rich Winter už má volné ruce k jednání o novém angažmá svého svěřence. Podle informací zámořského tisku je nejvážnějším zájemcem Ottawa, s jejímž generálním manažerem Johnem Mucklerem pojí brankáře přátelský vztah ještě z dob jejich společného působení v Buffalu.

Haškovu možnému příchodu do kanadské metropole nahrává i fakt, že "Senátoři" mají zatím pro příští ročník podchycenou pouze brankářskou dvojku, jíž je Martin Prusek. První gólman Patrick Lalime zatím novou smlouvu nemá.

"Rozhodnutí by mělo padnout do dvou třech týdnů, nejpozději do začátku července. V současné době ale mohu říci jen jedno: v Detroitu v příští sezóně určitě chytat nebudu," odmítl Hašek blíže komentovat spekulace ohledně svého příštího působiště. Znovu pouze zopakoval, že by se rád stal součástí týmu, který má šance na zisk Stanleyova poháru. "A to Ottawa rozhodně má," připustil vítěz NHL z roku 2002 s Detroitem.

Věří, že NHL bude

Dvojnásobný majitel prestižní Hartovy trofeje pro nejužitečnějšího hokejistu NHL je připraven v případě uzavřeného kontraktu s některým z celků slavné soutěže odcestovat začátkem září do zámoří s celou rodinou. Nevěří totiž, že by vlastníci klubů a zástupci hráčské asociace NHLPA nedošli dříve či později k řešení, které nadcházející sezónu za Atlantikem zachrání.

"Pány Bettmana i Goodenowa platíme částkou asi šest milionů dolarů. Tak by mohli najít cestu, jak ze současné složité situace vyjít tak, aby soutěž nebyla ohrožena," domnívá se Hašek o jednání zástupců obou zainteresovaných stran ohledně uzavření nové kolektivní smlouvy. Ta stará vyprší 15. září a v případě, že vyjednávání uvíznou na mrtvém bodě, přípravné kempy zámořských celků zůstanou zavřeny.

"Jde o peníze, jednání se proto budou natahovat, ale v tom případě budu čekat stejně jako ostatní. Děti budou normálně chodit do školy, a až kdyby se dlouho nic nedělo, začal bych uvažovat o jiných eventualitách. Potřebuji chytat, abych do toho pak nespadl rovnýma nohama. Nemyslím si však, že případná stávka nebo výluka bude tak dlouhá jako před deseti lety. A už vůbec nevěřím, že přijdeme o celou sezónu," uzavřel Hašek.

Reklama

Související témata: