Hlavní obsah

Hlaváč kývne nejvyšší nabídce

PRAHA

Český hokejový útočník Jan Hlaváč nemá za sebou právě úspěšnou sezónu. S New York Rangers se v NHL neprobojoval do play-off a s národním týmem vypadl na domácím mistrovství světa už ve čtvrtfinále. Zklamání z vyřazení pak zažehnával na týdenní dovolené v tuniské Džerbě. Před následující sezónou zatím netuší, v jakém týmu skončí.

Článek

Hlaváč by 5. květen tohoto roku nejraději vymazal z kalendáře. V zápase MS proti USA za stavu 2:1 osm minut před koncem nešťastně tečoval Westrumovo nahození přímo mezi betony zaskočeného gólmana Vokouna. Krach v samostatných nájezdech pak dokonal českou hokejovou tryznu.

Nešťastný okamžik Hlaváč teď pomalu dostává z hlavy. "Občas si ještě vzpomenu, ale že bych se tím trápil, to tedy ne. Chtěl jsem tehdy zabránit přihrávce na dojíždějícího útočníka," připomněl si. "Jenže takových gólů padne v NHL za sezónu snad stovka," tvrdil už vyrovnaným hlasem.

Čeká, s čím přijdou Rangers

Jeho poslední rok strávený v zámoří byl ale hodně podivný. V 72 utkáních nastřílel za newyorské Rangers pouze pět branek a v produktivitě českých hráčů v soutěži figuroval až ve čtvrté desítce. Párkrát se bývalému kouči a generálnímu manažerovi Glenu Satherovi ani nevešel do sestavy a až když klub rozprodal řadu velkých hvězd, zahrál si vedle Jaromíra Jágra.

Teď Hlaváč čeká, zda Jezdci budou o jeho služby mít zájem i v příštím ročníku. Rozhodnout by se mělo do konce června. "Kdyby se nerozhoupali, tak bych byl volným agentem," ví moc dobře. Jednání o kolektivní smlouvě mezi hráčskou asociací NHLPA a vedením soutěže však zatím ke konkrétním závěrům nedošla, a ve vzduchu tak visí avizovaná stávka a kdovíjak dlouhá výluka.

Světový pohár si nezahraje

"Nemyslím si ale, že to bude tak vážné. Teď jsem přesvědčen, že se obě strany dohodnou," říkal v opozici k názorům většiny Hlaváč, který přesto už pátrá po možnostech dalšího působení, svůj bývalý klub nevyjímaje. "S vedením pražské Sparty jsme si řekli podmínky, ale je zatím brzy na rozhodnutí. Ještě potřebuju čas," potvrdil 27letý hokejista.

Ve hře je stále i několik klubů z evropských soutěží a Hlaváč přiznává, že mu jde v neposlední řadě také o finance. "Je to samozřejmě o penězích. Když nebudu hrát v Americe, tak nezastírám, že asi kývnu nejvyšší nabídce," nerozpakoval by se hráč, kterého nový kouč reprezentace Ivan Hlinka nenahlásil na soupisku pro Světový pohár. "Co se dá dělat. Já teď radši trénuju, abych se vrátil do staré formy," uzavírá Hlaváč.

Reklama