Hlavní obsah

Bonk se těší do Montrealu

RALEIGH

Deset let oblékal útočník Radek Bonk dres Ottawských Senátorů. V sobotu se ovšem stal součástí největší přestupové rošády letošního draftu NHL. Vedení Senátorů jej nejprve poslalo do Los Angeles Kings, o deset minut později už ale český forvard putoval spolu s brankářem Cristobalem Huetem na další adresu - do Montrealu.

Článek

O Bonkově odchodu z kanadské metropole se spekulovalo již dlouho, avšak skutečností se přestup stal až nyní. "Je to hezký pocit, když má o mě klub zájem. Věřím, že mu svými výkony pomohu," nechal se český hokejista slyšet v zámořských médiích.

Ottawa Bonka nejdříve vyměnila do Los Angeles za právo výběru v třetím kole draftu, Montreal jej získal výměnou za gólmana Mathieua Garona a pozici v třetím kole draftu. "Potom, co mi můj agent zavolal, začal jsem všem v rodině telefonovat, že jsem Král," popisoval dění Bonk. "Za chvíli mi řekl, že patřím Canadiens, a musel jsem všem volat znovu. Ale byli všichni rádi."

Potřeba velkého centra

Montreal přišel po skončení sezóny o středního útočníka Joea Juneaua, který ukončil kariéru. Klub pravděpodobně neprodlouží smlouvu ani s Janikem Perreaultem, takže si vyhlédl českého mistra světa z Vídně, jehož Ottawa draftovala jako trojku v roce 1994. "V naší konferenci hrají velcí centři jako Primeau a Sundin a je důležité mít podobného hráče proti nim," přidal další důvod transakce kouč Montrealu Claude Julien.

Bonk je na takovou roli připraven. "Jsem takto zvyklý hrát z Ottawy. Je to výzva, a to se mi líbí. V této roli jsem hrál svůj nejlepší hokej," podotkl Bonk, pro něhož nebyl problém v předešlých sezónách nastřílet přes dvacet branek. V uplynulém ročníku si však v 66 zápasech připsal jen 12 tref a 32 přihrávek a při ročním příjmu 3,5 miliónu dolarů byl hodně kritizován.

Navýšení smlouvy nebude problém

V Montrealu by měl mít Bonk údajně více obranných úkolů a vedení nebude klást takový tlak na jeho produktivitu. Aby ho však Montreal udržel, musí mu nabídnout kontrakt s desetiprocentním navýšením stávající smlouvy, která ve středu vyprší. Podle generálního manažera Boba Gaineyho to nebude problém. "Vyměnili jsme průměrného gólmana na zkušeného středního útočníka," pochvaloval si.

Bonk po výměně kontaktoval i svého dosavadního spoluhráče z Ottawy Slováka Mariána Hossu. V Montrealu totiž působí jeho mladší bratr Marcel. "Volal jsem Mariánovi a říkal jsem mu, že to bude docela legrace, že budu hrát s jeho bratrem," usmíval se Bonk.

Reklama

Související témata: