Hlavní obsah

Deset Čechů je v NHL bez smlouvy

PRAHA

Třicátý červen je pro mnoho hokejistů v NHL takřka zlomovým dnem. Řadě z nich totiž v toto datum končí profesionální smlouva, a pokud do té doby jejich zaměstnavatel kontrakt neobnoví, stávají se prvním červencovým dnem automaticky volnými hráči. Na tento seznam se letos dostalo několik velkých hvězd a nechybí mezi nimi ani čeští hokejisté.

Foto: ČTK

Mezi českými volnými hráči v NHL je i Petr Nedvěd

Článek

Letošní léto je pro NHL vzhledem k očekávané stávce poněkud výjimečné, a tak je volných hráčů více než kdy předtím. Řada klubů si totiž dobře rozmyslí, zda s někým podepsat kontrakt, když ani neví, zda se bude od října hrát. S nepříjemnou situací bez smlouvy se tak musí vypořádat i hráči, po kterých by dřív okamžitě sáhl kterýkoliv klub.

Volní jsou například Brett Hull, Paul Kariya, Steve Yzerman, Teemu Selänne, nebo Eric Lindros. Na toho New York Rangers nevyužili opce ve smlouvě. V jeho případě se ale není co divit. Kanadský obr by v případě podpisu měl garantován příjem 10,25 miliónu dolarů za sezónu, což je pro 31letého hráče, jehož poslední dobou sužují neustále zdravotní trable, příliš velký luxus.

Bondra v Ottawě dlouho nevydržel

Služeb svého kanonýra se zřekli i v Ottawě, kde odmítli podepsat nový kontrakt s Peterem Bondrou. Slovenský útočník údajně požadoval za sezónu 4,5 miliónu dolarů, což se Senátorům zdálo příliš. Volný je i Bondrův krajan Žigmund Pálffy, který odmítl s Los Angeles Kings podepsat nový tříletý kontrakt s ročním platem 6,5 miliónu dolarů.

Peníze hrály roli i v případě Petra Nedvěda. Edmonton nebyl ochoten českému centrovi pro příští ročník zaplatit pět miliónů dolarů, a tak se Nedvěd ocitl na seznamu volných hráčů. Kanadský klub prý s ním hodlá ještě jednat. Vedle Nedvěda se mezi volnými hráči ocitlo dalších devět českých hokejistů.

O Haškovi se rozhodne brzy

Jsou jimi obránci Stanislav Neckář, Pavel Trnka, Jaroslav Modrý, Jiří Šlégr, útočníci Michal Grošek, Kamil Piroš, Martin Ručinský, Robert Reichel, a brankář Dominik Hašek, jenž je údajně před podpisem s Ottawou. Klub už s ním téměř najisto počítá, proto také tento týden vyměnil dosavadní brankářskou jedničku Patricka Lalimea.

Ostatní musí čekat, zda si je vyhlédne některý jiný klub NHL, nebo se poohlédnout po práci jinde. Není pochyb o tom, že mužstva české  extraligy by se o taková jména poprala, takže jejich budoucnost určitě nevypadá černě. Tak je tomu ostatně asi u všech Evropanů, které před případnou stávkou v NHL lákají mateřské kluby domů.

Výběr některých volných hráčů NHL( k 1. červenci 2004)
Jméno hráčeposlední klub
Michael NylanderBoston
Michal GrošekBoston
Jiří ŠlégrBoston
Alexej ŽitnikBuffalo
Theoren FleuryChicago
Paul KariyaColorado
Teemu SelänneColorado
Shayne CorsonDallas
Lubomír SekerášDallas
Chris CheliosDetroit
Dominik HašekDetroit
Brett HullDetroit
Brendan ShanahanDetroit
Steve YzermanDetroit
Petr NedvědEdmonton
Pavel TrnkaFlorida
Kamil PirošFlorida
Jason AllisonLos Angeles
Anson CarterLos Angeles
Jaroslav ModrýLos Angeles
Žigmund PálffyLos Angeles
Jozef StümpelLos Angeles
Alexej KovaljovMontreal
Mariusz CzerkawskiN.Y.Islanders
Pavel BureN.Y.Rangers
Eric LindrosN.Y.Rangers
Mark MessierN.Y.Rangers
Boris MironovN.Y.Rangers
Peter BondraOttawa
Mark RecchiPhiladelphia
Alexej ŽamnovPhiladelphia
Pavol DemitraSt. Louis
Al MacInnisSt. Louis
Vincent DamphousseSan Jose
Dave AndreychukTampa Bay
Stanislav NeckářTampa Bay
Ron FrancisToronto
Robert ReichelToronto
Martin RučinskýVancouver

Reklama