Hlavní obsah

Prusek: Haškův příchod mě nepřekvapil

OSTRAVA

Hokejový gólman Martin Prusek by měl v příští sezóně NHL vytvořit v dresu ottawských Senátorů český tandem s Dominikem Haškem. Prusek se na spolupráci těší, odmítl však, že by byl Hašek jeho vzorem, i když s ním byl často kvůli stylu srovnáván: "Jsme každý jiný. Novináři jen viděli masku a už nás porovnávali. Nikdy jsem ho nebral jako vzor."

Foto: ČTK

Martin Prusek

Článek

Jak jste přijal zprávu o podepsání kontraktu Dominika Haška s Ottawou?

Od výměny Patricka Lalimea do St. Louis bylo pouze otázkou dnů, kdy se to potvrdí. Žádné překvapení to tedy pro mě nebylo.

Měl jste už dříve signály, že se klub chce Lalimea zbavit?

Spekulovalo se o tom už po prvním kole play-off, v němž jsme vypadli s Torontem v sedmém zápase. Právě ten Patrickovi vůbec nevyšel, takže mu to spousta kanadských novinářů dala sežrat. Kdyby to nebylo takhle vypjaté sedmé utkání, tak k jeho výměně nakonec ani nemuselo dojít.

Mluvil s vámi o Haškově příchodu někdo z klubového vedení?

To vůbec není v NHL zvykem. Ani na mě si nevzpomněli, i když jsem Haškův krajan. Prostě se to oznámí a s hráči se nikdo moc nebaví.

Při poslední štaci v Detroitu odchytal Hašek jen čtrnáct zápasů a většinu sezóny promarodil se zraněnými třísly. Jste psychicky připraven na eventualitu, že něco podobného se mu může přihodit i v Ottawě a na vás bude, abyste nastoupil v mnohem větším počtu utkání, než jste byl v NHL dosud zvyklý?

Snažím se neuvažovat o tom moc dopředu, protože je to příliš svazující. Už v minulé sezóně se mi párkrát stalo, že byl Lalime zraněný a já se to dozvěděl na poslední chvíli. Jsem přesvědčen, že se to nebude opakovat. Dominik je po operaci, navíc se v létě na sezónu určitě dobře připraví.

Znáte se vůbec s Haškem osobně?

Vůbec. Viděli jsme se jen jednou na vyhlášení Zlaté hokejky, kterou Dominik vyhrál a já byl v první desítce. Pozdravili jsme se tehdy a tím to skončilo.

Často se říká, že máte podobný styl. Byl někdy vaším vzorem?

Nesrovnávejte nás! Máme každý svůj styl. Možná jsme si podobní fyzickými dispozicemi a tím, že chodíme často do rozkleku, ale jinak novináři spíš vidí podobnou masku a hned píší, že jsme v brance stejní. Také jsem Dominika jako vzor nikdy nebral. Nagano jsme si užíval pouze jako fanoušek.

V Ottawě vám skončila smlouva a klub vám měl nabídnout povinné desetiprocentní navýšení. Spokojíte se s tím?

To je dobré jen pro klub, který si hráče takovým způsobem pojistí. V podstatě se pořád jedná o dvoucestnou smlouvu. Myslím, že mě i agenta ještě čekají složitá jednání o kontraktu.

Když odmyslíme krátké společné působení Čechmánka s Hniličkou v Los Angeles, budete vlastně první českou gólmanskou dvojicí v NHL. Cítíte kvůli tomu větší zodpovědnost?

Spíš se těším, ale na druhou stranu nechci předbíhat. Mohlo by to být zajímavé, jenže kdoví jestli vůbec soutěž začne. Nedovedu to odhadnout, ale bylo by bláznovstvím netrénovat. Už čtyři týdny se připravuji ve Vítkovicích a brzy s nimi půjdu taky na led. Když bude v NHL výluka, tak jsem za ně připraven nastoupit v extralize.

Jste v nominaci na Světový pohár, už s vámi o tom kouč Hlinka mluvil?

Kdepak. Ale že bych se třeba vzdal reprezentace, tak to mě vůbec nenapadlo.

Reklama

Související témata: