Hlavní obsah

V Ottawě se ptají: Má na to Hašek?

OTTAWA/PRAHA

Jen co vedení Ottawy oznámilo, že získalo gólmana Dominika Haška, už se v Kanadě rozhořela diskuse, zda klub, který má ambice získat hokejový Stanley cup, udělal dobrý obchod. Příznivce Senátorů děsí hlavně představa, že se zopakuje situace z minulé sezóny, kdy opěvovaný Dominátor kvůli zranění třísel vynechal podstatnou část sezóny.

Článek

Před startem ligového ročníku tehdy nešetřil ohledně svého zdravotního stavu optimismem. Stejně jako letos... Fanoušky trápí i otázka, zda na to Hašek ještě má. Vždyť mu je už devětatřicet a dvě sezóny prakticky nehrál, argumentují.

"Získali jsme gólmana, který je jedním z nejlepších," tvrdil generální manažer Senátorů John Muckler. "Pro tým je to fantastická chvíle," nechal se unést při Haškově úterním představování.

Gólman sám věří, že loňská situace se v žádném případě opakovat nebude. "Celý ztracený rok je pro mě naopak velikou motivací," potvrdil Hašek. "Už když jsem byl loni první den mimo hru, okamžitě jsem myslel na comeback."

Za novou jedničku mužstva se postavil i kouč Ottawy Bryan Murray. "Věřím, že se Hašek může dostat na úroveň, v níž odchytal své nejlepší sezóny. Jsem přesvědčen, že najde tu správnou cestu. Být brankářem je navíc spíš otázkou psychiky než fyzičky," věří trenér.

:. ANKETA
Dovede Dominik Hašek Ottawu ke Stanley Cupu? Hlasujte na konci článku.

Tisk připomíná aféry

V kanadském tisku se ale ozývají i kritické hlasy na Haškovu adresu. Připomíná se zejména play-off z roku 1997, kdy český gólman Buffala odstoupil po zranění zad a poté napadl reportéra, jenž napsal, že bolesti pouze předstírá a ve skutečnosti ztratil formu.

Loni v Detroitu zase kvůli příchodu rodáka z Pardubic zhoustla atmosféra mezi gólmany natolik, že proslulý Curtis Joseph se načas ocitl na farmě, aby nakonec kvůli Haškovým potížím sezónu přece jen dochytal v pozici jedničky. "Neznám pozadí těch afér, ale jsem přesvědčen, že v nich hrály roli i důvody, o nichž se nepsalo," říká přesto útočník Ottawy Todd White.

Hašek se nyní všemi způsoby ze sebe snaží setřást pověst hokejisty, který má na atmosféru v klubu rozkladný vliv. V novém působišti chce všechny přesvědčit, že zase může být tím starým dobrým Haškem, kterého český národ po olympijském triumfu v Naganu posílal na Hrad.

"V létě jsem nebyl na ledě snad deset let, teď jsem to změnil a věřím, že zase budu stoprocentní," nese se z brankářových úst.

Reklama

Související témata: