Hlavní obsah

Více o možné stávce v NHL napoví středa

NEW YORK

Další schůzka vedení kanadsko- americké hokejové NHL a představitelů hráčských odborů NHLPA se uskuteční příští týden ve středu v New Yorku. Obě strany se na ní pokusí přiblížit dosavadní protichůdná stanoviska o podobě nové kolektivní smlouvy, bez níž nový ročník soutěže nezačne. Stávající kontrakt vyprší 15. září.

Článek

"Doufáme, že středeční jednání přinesou jistý posun v celé kauze. Je důležité se scházet co nejčastěji, protože čas se krátí a shody můžeme dosáhnout pouze jedním způsobem, jednáním," citovala zámořská média výkonného viceprezidenta NHL Billa Dalyho.

Zástupci NHL i NHLPA spolu naposledy řešili situaci ohledně nové kolektivní smlouvy 25. května v Tampě v průběhu finálové série Stanleyova poháru mezi Tampou Bay a Calgary. K dohodě však nedospěli a stále k ní mají hodně daleko, takže nejslavnější hokejové soutěži hrozí výluka. Ta ji naposledy postihla před deseti lety. Protáhla se tehdy na 103 dní a základní část ligy musela být zkrácena z tehdejších 84 zápasů na osmačtyřicet.

Vždy jde o peníze

Jádrem sporu je svízelná ekonomická situace v NHL. Podle nezávislé studie kluby v sezóně 2002/03 zaznamenaly úhrnnou ztrátu 273 miliónů dolarů (více než sedm miliard korun) a jen jedenáct z třicítky týmů hospodařilo se ziskem. Mužstva sice vydělala téměř dvě miliardy dolarů (zhruba 52 miliard korun), tři čtvrtiny z této částky však musela vyčlenit na platy hráčů.

Vlastníci klubů usilují o racionální a spravedlivý poměr mezi příjmy a výdaji a z tohoto důvodu usilují o zavedení tzv. platových stropů, čímž by mohli dosáhnout zamezení nárůstu finanční spirály. Za uplynulých deset let vzrostl průměrný plat v NHL z 572 000 dolarů na 1,79 miliónu.

Představitelé NHLPA však jakékoli požadavky ohledně zavedení platových stropů odmítají. Pohrozili, že jsou připraveni na rok - a případně i déle - pověsit brusle na hřebík.

Reklama