Hlavní obsah

Hokejista Danton se přiznal k přípravě vraždy svého agenta

Hokejista Mike Danton byl uznán vinným z přípravy vraždy svého agenta Davida Frosta. Danton se přiznal v pátek před federálním soudem v St. Louis. Konečný rozsudek by měl soudce vynést 22. října a bývalému spoluhráči Petra Čajánka ze St. Louis tak hrozí trest od sedmi do deseti let ve vězení a pokuta více než čtvrt milionu dolarů.

Článek

Danton chtěl nechat svého agenta zabít najatým vrahem, nabídl za to deset tisíc dolarů a vymyslel i scénář, podle nějž to mělo vypadat jako loupežné přepadení. K realizaci však už nedošlo, protože vyšetřovatelé zachytili Dantonovu komunikaci s jeho přítelkyní Katie Wolfmeyerovou, kterou požádal, aby mu pomohla.

Šestnáctého dubna, den po skončení sezóny St. Louis, byl hokejista zatčen. Agenta prý chtěl odstranit proto, že se bál, že Frost řekne jeho zaměstnavateli o jeho problémech s alkoholem a drogami.

Stanley Cup nedostal

Třiadvacetiletý Danton se do NHL vypracoval po sezóně 1999/00, kdy za Barrie Colts v ontarijské lize nasbíral 87 bodů v 58 zápasech. Levého křídla oplývajícího dobrou hrou do těla si všimli skauti New Jersey Devils a v létě roku 2000 jej draftovali jako 135. celkově. V kádru posledního vítěze Stanley Cupu se však Danton neprosadil a drtivou většinu sezóny strávil na farmě v Albany.

Sezónu 2001/02 strávil dokonce celou hraním v nižší soutěži AHL za Albany River Rats. Místo v New Jersey si vydobyl znovu o rok později, ale pouhých sedmnáct zápasů v základní části nestačilo k tomu, aby bylo po sezóně jeho jméno mezi dalšími hráči Devils na podstavci Stanley Cupu.

Po nejlepší sezóně šok

Navíc měl neustálé neshody s generálním manažerem klubu Lou Lamoriellem, který jej během draftu 2003 vyměnil do St. Louis. Zde se v letošní sezóně mimojiné sešel s českým útočníkem Petrem Čajánkem. Danton zde zažil nejlepší sezónu v NHL, když nastoupil k 68 zápasům a dalších pět přidal v play-off. Den po skončení sezóny ale jeho hokejový život zřejmě skončil.

Reklama