Hlavní obsah

Jednání o NHL opět nepřineslo výsledek

Bez nalezeného kompromisu skončilo středeční jednání mezi majiteli klubů zámořské NHL a zástupci hokejistů o nové kolektivní smlouvě, která je podmínkou startu nového ročníku ligy. Vedení NHL předložilo šest nových systémových návrhů, hokejisté si vzali čas na jejich prostudování. Další schůzka proběhne 4. srpna v Torontu.

Článek

Hlavní sporný bod zůstává stále stejný - platové stropy pro hráče. Majitelé klubů na nich trvají a v nějaké podobě je zahrnuli do všech šesti navrhovaných konceptů.

"Každý z nich je postavený na dohodnutém procentu ze zisku, který bude vydáván na platy hráčů, tedy platovém stropu. V naší perspektivě žádná změna nenastala," řekl vedoucí právník NHL Bill Daly. Ledy se však nepohnuly ani mezi hráči, kteří si na své mzdy nechtějí nechat sáhnout.

.:ANKETA:
Věříte, že letošní sezóna NHL začne podle plánu? Hlasujte na konci článku

Podle jednoho z šéfů hráčské asociace NHLPA Teda Saskina k dohodě nedojde, pokud se zásadní stanoviska některé ze stran nějak nezmění. "Majitelé klubů mají pouze jeden pohled, jak chtějí situaci řešit, a neumožňují nám v jednáních pokročit," obvinil druhou stranu z tvrdohlavosti.

Vedení se připravuje na výluku

Platnost stávající kolektivní smlouvy vyprší 15. září. Pokud se obě strany do té doby nedohodnou, nový ročník zámořské NHL nezačne. Komisionář NHL Garry Bettman přitom majitele klubů vyzval, aby vyčkávali tak dlouho, jak budou k dosažení svých cílů potřebovat.

Vedení soutěže se na případné zastavení soutěže připravuje. Pokud do 16. září nebude podepsána nová kolektivní smlouva, o práci o čtyři dny později přijde více než polovina zaměstnanců obstarávajících zázemí soutěže.

Všichni by na rozloučenou dostali odstupné, kompenzaci za dovolenou a zvláštní výhody ve zdravotní péči. "Doufáme, že tento krizový plán nebudeme muset použít, ale naši zaměstnanci musejí znát podrobnosti, aby mohli plánovat svou budoucnost," vysvětlila viceprezidentka NHL pro komunikaci Bernadette Mansurová, podle níž by se propouštění dotklo všech oddělení na všech úrovních.

Reklama