Hlavní obsah

Hašek je ke stávce skeptický a trénuje

MLADÁ BOLESLAV

Vidět hokejového brankáře Dominika Haška v srpnu na ledě a ve výstroji bylo v minulých letech nemožné. Devětatřicetiletý gólman se však při svém plánovaném návratu do zámořské NHL rozhodl změnit zvyky a pod vedením Josefa Bruka nyní v Mladé Boleslavi polyká tréninkové dávky. Fanouškům se na tamním zimním stadionu krátce předvedl i v exhibici.

Článek

"Pokud nepočítám exhibici po olympiádě v Naganu, tak jsem v srpnu na ledě nebyl deset let," řekl Hašek na dnešní tiskové konferenci v Mladé Boleslavi. Postupně se tak ujišťuje, že zranění třísel, kvůli němuž musel vynechat valnou část loňské sezóny, je již v pořádku. "Každým dnem se cítím lépe a silněji," pochvaloval si stav operované části těla, pro brankáře jedné z nejdůležitějších.

Od operace, kterou absolvoval v Praze, už sice uběhlo více než čtvrt roku, ale Hašek si třísla stále úzkostlivě hlídá. "Na něco podobného se nedá zapomenout. Člověk na to stále myslí, registruje to a testuje. Momentálně jsem ale maximálně spokojen," řekl olympijský hrdina z Nagana, jenž měl nejprve naordinován šestitýdenní klid. Nyní však má za sebou již 51 tréninkových jednotek na suchu i na ledě.

Kromě přilby už má vybavení od Ottawy

Šestinásobný vítěz Vezinovy trofeje pro nejlepšího brankáře základní části NHL si také postupně zvyká na novou výstroj, která se musí 'ohrát' a přizpůsobit jeho tělu. "První trénink je vždy nepříjemný, ale postupně se vše zlepšuje," řekl Hašek. K dispozici už má nové vybavení od Ottawy, jejíž branku bude v příští sezóně hájit.

"Jen přilbu mám starou. Nápis Red Wings na straně jsem ale radši přelepil," usmíval se. V září, nejpozději v říjnu však již bude mít k dispozici novou. Dřívější motory a výfuky, symbolizující Detroit jako město automobilů, na ní vystřídá nový námět. "Asi nějaký senátor nebo koloseum," přemýšlel pardubický rodák.

Do Kanady už na konci srpna

Přestože momentálně není jisté, že zámořská NHL v říjnu opravdu začne, Hašek odletí do Kanady již na konci srpna. "V mém případě to není tak jednoduché jako u některých mladých kluků. Nemohu čekat do poslední chvíle. Mám rodinu, ženu a dvě děti, musíme si najít bydlení a děti musí začít chodit do školy," vysvětloval.

Až poté se rozhodne, co bude dělat v případě, že NHL nezačne. "S agentem a generálním manažerem bychom se poté domluvili, co dál. Kdyby bylo jen na mně, tak bych nejraději trénoval s týmem v Ottawě a čekal, až se vše vyřeší. Manažer by však byl rád, abych někde odchytal pár zápasů," řekl Hašek, který v uplynulých dvou sezónách nastoupil pouze ke čtrnácti duelům.

Stávka? Když bude, tak ne dlouho

Vzhledem k tomu, že však existuje reálná hrozba, že na farmě nebude moci působit, nedá se vyloučit ani jeho návrat do Evropy. "Nevylučuji to. Bylo by to ale hodně složité hlavně kvůli rodině," tvrdil gólman.

Navíc Hašek stále věří, že NHL dlouho přerušená nebude. Rozhodně se prý začne hrát dříve než před deseti lety, kdy se zámořský kolotoč opět roztočil až v lednu a základní část se ztenčila na 48 zápasů. "Podle toho, jak se bavím s jinými hráči a manažery, tak si myslím, že lze najít východisko. Stejně jako u velkých smluv se to však bude natahovat do posledního okamžiku," předpokládá.

Reklama