Hlavní obsah

Turek zůstane v Kanadě, ale na Budějovice myslí

Mistr světa z Vídně a vítěz Stanleyova poháru Roman Turek se nakonec do branky Českých Budějovic v bojích první hokejové ligy nepostaví. S klubem, s nímž v těchto dnech trénuje a v jehož dresu pronikl do velkého hokeje, se nedohodl na podmínkách. Začátkem září se gólman Calgary chystá zpět do zámoří a bude čekat, až se rozběhne NHL.

Foto: PRÁVO

Roman Turek v brance Calgary

Článek

"S vedením Českých Budějovic jsme nenašli tak ideální řešení, abych mohl zůstat. A přece nemohu poslat manželku zpátky do Kanady se třemi dětmi samotnou," vysvětloval Turek novinářům při exhibici v Mladé Boleslavi, že hlavní příčinou jeho rozhodnutí byly rodinné důvody. Současně přiznal, že nevěří v dlouhodobou výluku v NHL.

V dlouhou stávku nevěří

"Vypadá to, že liga včas nezačne, ale snad to nepotrvá dlouho," řekl. "Do té doby si tam se spoluhráči pronajmeme led, abychom se udržovali v pohotovosti," plánoval. V Calgary s ním nadále počítají, v průběhu léta podepsal novou tříletou smlouvu s opcí. A to přesto, že měl ještě stále platný dvouletý kontrakt.

Přitom to dlouho vypadalo, že se Turek stal v mužstvu přebytečným. Od října do poloviny ledna nechytal kvůli zranění kolena, post jedničky převzal jeho finský konkurent Miikka Kiprusoff. V březnu kanadský klub dokonce umístil českého brankáře na waiver list, tedy k dispozici ostatním celkům zámořské NHL.

V Calgary zůstal, ale šel dolů s platem

Jenomže téměř pět miliónů smluvně ošetřených dolarů ročně bylo velkým soustem i pro movitější týmy, než jsou Flames. Nikdo neprojevil zájem, a tak se klub rozhodl poslat náhradního brankáře McLennana do Rangers a z New Yorku za něj přišel útočník Chris Simon. Turek zůstal a spolu s ostatními prožíval tažení mužstva do finále, kde hokejisté Calgary podlehli až v sedmi zápasech Tampě.

"Vážně mě tou novou smlouvou překvapili. Myslel jsem, že mě budou chtít vyměnit, ale prý se jim líbilo, jak jsme s Miikkou v play off celou situaci zvládli, jak jsme se doplňovali," tlumočil Turek spokojenost svého zaměstnavatele. Ten navíc ocenil i fakt, že český gólman v novém kontraktu souhlasil se snížením platu proto, aby pomohl klubu udržet kapitána a ostrostřelce Jaromeho Iginlu a právě Kiprusoffa.

Budějovice? Leda, když se NHL nebude hrát

Přesto, že jednání o případné spolupráci s Českými Budějovicemi pro úvod sezóny ztroskotala, čtyřiatřicetiletý rodák ze Strakonic na jihočeský tým nezanevřel. Naopak, v případě dlouhodobé přestávky v NHL je připraven zaskočit v závěru ročníku.

"To ale jen v případě, že by to skutečně vypadalo tak, že se v NHL nebude hrát celý rok. To bych pak přiletěl někdy v lednu zpátky domů a domluvili bychom se s Budějovicemi třeba pro play off a baráž," předpokládá Turek, že tradiční extraligový účastník nebude v elitní společnosti chybět déle, než je nezbytně nutné.

Reklama

Související témata: