Hlavní obsah

Další jednání zkrachovala, NHL zřejmě nezačne

NEW YORK

Pravděpodobnost, že zámořská NHL nezačne v plánovaném říjnovém termínu, se blíží téměř jistotě. Pokrok v jednání mezi představiteli soutěže a hráčských odborů NHLPA ohledně podoby nové kolektivní smlouvy nepřinesla ani pět hodin trvající úterní schůzka v New Jersey poblíž letiště v Newarku. Když se obě strany nedohodnou do 15. září, bude v NHL výluka.

Foto: ČTK

Boje v NHL asi jen tak nezačnou

Článek

Na již třetím mítinku za uplynulých šest týdnů však zástupci hráčů znovu odmítli přijmout kterýkoliv ze šesti konceptů návrhů ze strany NHL, o kterých se hovořilo již na předchozích dvou setkáních v průběhu letošního léta. Proběhla pouze obecná debata o ekonomických aspektech.

Ted Saskin, jeden ze šéfů NHLPA, se přesto po schůzce tvářil optimisticky. "Přestože jsme nedosáhli zásadního pokroku ani v jednom směru, dnešek naznačil, že bychom se mohli vydat správným směrem. Nezbývá než znovu jednat, najít společná stanoviska a odrazit se od nich," pravil.

Obě strany se znovu sejdou příští týden v Ottawě a následně na přelomu srpna a září v Montrealu, dějišti zápasů Světového poháru. Právě tento turnaj by mohl být na dlouhou dobu poslední společnou akcí NHL a NHLPA. Finále je na programu 14. září v Torontu.

Zásadním problémem platové stropy

"Vyjádřili jsme představitelům hráčské asociace připravenost jednat třeba ze dne na den, jen abychom se pokusili dosáhnout dohody. Nová kolektivní smlouva je pro nás v tuto chvíli prioritní," zdůraznil vedoucí právník NHL Bill Daly.

Spor se stále točí kolem hlavního tématu - platových stropů. Ty si přejí zavést majitelé klubů, hráči jsou proti. Omezení astronomických platů hokejistů je však hlavní podmínkou vedení NHL, která není zrovna v ideální finanční situaci. Podle nezávislé studie kluby v sezoně 2002/03 zaznamenaly úhrnnou  ztrátu 273 miliónů dolarů (více než sedm miliard korun) a jen  jedenáct z třicítky týmů hospodařilo se ziskem.

Nová alternativa: Original Stars Hockey League

Pro případ, že stadiony NHL zůstanou zavřeny, už ale existují alternativní řešení. Některé hvězdy zámořské hokejové NHL se chystají čas případné výluky v soutěži vyplnit v nové soutěži nazvané Original Stars Hockey League. Mezi 78 hokejisty, kteří přislíbili účast, je podle zámořských médií například i český brankář Dominik Hašek, nová akvizice Ottawy.

Nová soutěž by měla začít 18. září a zúčastnit by se jí měl půltucet týmů pojmenovaných podle šestice slavných původních klubů NHL, kterými jsou Toronto, Montreal, Boston, Detroit, New York a Chicago.

Reklama