Hlavní obsah

Komentář Vladimíra Martince: Vytratil se týmový duch

Kde leží kořeny nevyrovnaných výkonů jasného vítěze základní části extraligy v play off a jak vyhrát snadno a rychle čtvrtfinálovou sérii, jako to předvedli hráči Slavie a Sparty. O dosavadním vývoji nadstavbové části nejvyšší hokejové ligy se dočtete v komentáři Vladimíra Martince.

Foto: Archiv

Vladimír Martinec

Článek

Musím přiznat, že výkonům pardubických hokejistů moc nerozumím. Vzhledem k tomu, jak prošli základní částí extraligy, jsem předpokládal, že série se Znojmem bude mít daleko jasnější průběh. Nevěřil jsem škarohlídům, kteří poukazovali na zbabrané série s Vítkovicemi a Slavie z uplynulých let.

Když Východočeši v druhém domácí utkání vyhráli jasně 7:1 a pozvedli si sebevědomí po první těsné výhře, těšil jsem se, jak se předvedou na jihu Moravy. Leč nestalo se a chlapci se vracejí domů s vyrovnaným skóre a mají o čem přemýšlet.

Dát víc ze svého já

Mám pocit, že se z mužstva vytratil onen týmový duch, který se usadil v kabině od začátku sezóny. Ještě když v prvním zápasu ve Znojmě otočil Říhův výběr ve druhé třetině na 2:1, zdálo se, že už šanci nepustí. Jenže pak přišlo několik zkažených momentů a znojemští hokejisté dotáhli utkání do vítězného konce a čtvrté měření sil už bylo jednoznačně v jejich režii.

Vzhledem k tomu, že Znojmo hraje maximum, na které má, a na hráčích je vidět, že podřizují výsledku vše, je jasné, že problém leží na straně Pardubic. Hokejisté by si měli sáhnout do svědomí a začít táhnout zase za jeden provaz. Musejí dát do kolektivu víc ze svého já, protože jedině týmová spolupráce může přinést výsledek. Jinak bychom třeba mohli příští sezónu přidat k pokořitelům vítěze základní části v prvním kole play off i jihomoravský celek.

Klobouk dolů před Břízou a Málkem

Série Slavie se Vsetínem a Sparty s Budějovicemi mě až tak nepřekvapily, i když jsem nečekal, že budou mít až tak hladký průběh. Spíš jsem věřil, že oba slabší soupeři budou daleko kousavější a nedají nic zadarmo. Navíc si musíme uvědomit, jak je těžké vyhrát čtyři utkání v řadě a ještě v atmosféře play off. Tady je ale vidět obrovská síla pražských celků, zvlášť u Sparty. Ta se v základní části potýkala s různými problémy, ale do vyřazovacích bojů se dokázala opět výborně semknout. Ukazuje se, že dobrou volbou bylo angažování Romana Šimíčka, je to přesně ten typ, který Spartě scházel. Bojovník se schopností vyhecovat ostatní.

A závěrem musím vyzdvihnout ty, na kterých to podle mého názoru všechno stálo. Samozřejmě, jsou to gólmani Petr Bříza a Roman Málek. Na začátku play off hrají v obrovské fazóně a já jen smekám nad úspěšností zásahů a průměrem gólů na zápas. Vždyť se oba dostali přes 98 % a to už je něco. Vždycky říkám, že pokud je brankář schopen chytat nad 96 %, má mužstvo velkou šanci na úspěch.

Teď už jsem jenom zvědavý, jak dopadne série Třince a Vítkovic, naplňují se očekávání, že to bude dlouhé a vyrovnané. A taky na konečný výsledek pardubických hokejistů.

Reklama