Hlavní obsah

Hokejová NHL vyhlásila výluku!

NEW YORK

Nejslavnější hokejová soutěž světa, kanadskoamerická NHL, v původně plánovaném termínu zřejmě nezačne. Majitelé klubů oficiálně oznámili, že neotevřou přípravné kempy. Začala tak dlouho očekávaná výluka, která může ohrozit celou sezónu 2004/05. Postup majitelů schválil i komisionář NHL Gary Bettman. NHL měla podle plánu začít 13. října.

Článek

"Dvacet klubů prodělává. Máme za sebou příliš mnoho bankrotů a další by hrozily. Spousta majitelů mi řekla, že hokej opustí, pokud se ekonomická situace nezlepší," řekl Bettman na dnešní tiskové konferenci v New Yorku. Zároveň se omluvil fanouškům a lidem, kterým liga zaručuje živobytí.

Kolektivní smlouva vyprší za pár hodin

Zástupci NHL a hráčské asociace NHLPA se stále nedohodli na nové kolektivní smlouvě. Ta byla poprvé uzavřena v roce 1995 a o dva roky později prodloužena, platnost současného kontraktu vyprší dnes o půlnoci amerického času. Hlavním problémem je požadavek majitelů na zavedení platového stropu, což hokejisté kategoricky odmítají.

.:ANKETA:
Jak dlouho potrvá výluka v NHL? Hlasujte na konci článku

Obě strany se naposledy sešly minulý týden ve čtvrtek, jednání ale opět skončila krachem, protože nikdo není ochoten ustoupit. Hrozí tedy dlouhá výluka a není vyloučeno, že poprvé od roku 1919 nebude znám nový majitel Stanleyova poháru. Tehdy byla finálová série mezi Montrealem a Seattlem po pěti zápasech ukončena kvůli epidemii španělské chřipky.

Fond na přečkání výluky

"Současný systém nám nepomáhá," řekl v New Yorku předseda a generální manažer Caroliny Jim Rutherford. "Potřebujeme nový systém. Tohle je ale frustrující," dodal. Majitelé klubů vložili do fondu, který jim má pomoci přečkat výluku, 300 miliónů dolarů.

Prestižní zámořská soutěž není v posledních letech v ideální finanční situaci. Podle nezávislé studie kluby v sezóně 2002/03 zaznamenaly úhrnnou ztrátu 273 miliónů dolarů (více než sedm miliard korun) a jen jedenáct z třicítky týmů hospodařilo se ziskem.

Hráči hledají angažmá

Třicítka týmů, 24 ze Spojených států a šest z Kanady, mělo ve čtvrtek zahájit přípravu v tréninkových kempech. Na hráče ale místo toho čeká nucená pauza. Někteří z nich proto přijali angažmá v evropských soutěžích, další plánují hrát v nižších zámořských ligách. Obnovenou premiéru chystá soutěž pod hlavičkou znovu oživené World Hockey Association, která plánuje 29. října zahájit ligu za účasti osmi nových klubů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články